Koeien+van+Van+Asseldonk+na+dertien+jaar+weer+de+wei+in
Nieuws
© Els Korsten

Koeien van Van Asseldonk na dertien jaar weer de wei in

De bewoners van het Brabantse dorpje Helvoirt zullen de afgelopen dagen verrast hebben opgekeken. Want in de weilanden die tegen het dorp aan liggen, grazen weer koeien. De familie Van Asseldonk besloot om na dertien jaar weer te weiden.

'De koeien jaarrond opstallen is erg makkelijk en het rantsoen is constant hetzelfde', begint Mark van Asseldonk. Toch koos hij weer voor weiden. Een verkavelingsproject waar zo'n vijftien tot twintig boeren aan meededen, zorgde ervoor dat zijn huiskavel kon groeien.

Daarnaast was ook de weidepremie een motivatie. 'En natuurlijk telde het imago van onze sector mee', legt de veehouder uit. 'We zitten hier pal tegen het dorp aan, dicht bij de kerktoren. Mijn weidecoach zei: 'Wat is er mooier dan koeien onder de kerk?''

Samen met zijn coach maakte Asseldonk een weideplan. Ze verdeelden de huiskavel in vijf even grote blokken van 1,5 hectare. Bij dit systeem van roterend standweiden grazen de koeien elke dag in een nieuw blok. 'Zo hebben ze steeds verse topjes.'

Wennen aan selectiepoortjes

Het zal nog wel even duren voordat de zeventig melkkoeien het weideritme doorhebben. 'Dat kunstje moeten ze even doorhebben. We melken met een robot en ze zullen aan de selectiepoortjes moeten wennen.' Gelukkig kunnen ze al wel grazen. De veehouder doet met zijn drachtige vaarzen en droge koeien aan deelweiden.

Twee uurtjes per dag gaan de koeien nu de wei in. Maar dat bouwt Van Asseldonk op naar zo'n zes uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer