'Wij praten graag mee over de inrichting van onze polder'

Vier melkveehouders in de Middelburg-Tempelpolder in Reeuwijk waren een jaar geleden gedupeerde van wateroverlast in het naastgelegen kwekerijgebied van Boskoop. Dit was de aanleiding om met LTO Noord een gebiedsvisie voor hun polder te schrijven, vertelt bestuurder Jan van der Werf.

%27Wij+praten+graag+mee+over+de+inrichting+van+onze+polder%27
© Koen van Wijk

Waarom deze gebiedsvisie?

'De aanleiding was de extreme neerslag in september vorig jaar, waarbij het Hoogheemraadschap van Rijnland overtollig water vanuit Boskoop op ons veel lager gelegen land loosde. Wij willen een geborgde regeling voor calamiteitenberging en inspraak over welke percelen ingezet worden. Daarnaast is er de noodzaak van een betere verkaveling, willen wij als blijvende boeren een gezond bedrijf houden.'

Wat staat er in de gebiedsvisie?

'De 'Gouwe Wiericke West' is geschreven met LTO Noord en agrarische natuurvereniging Weide- en Waterpracht. Via kavelruil moet de agrarische structuur en het watersysteem verbeteren en het rendement voor de blijvers omhoog gaan. Andere items zijn stedelijke druk, bodemdaling en biodiversiteit.'

We willen nu met de gemeente en het waterschap tot afspraken komen. Het is tijd dat er wat gaat gebeuren

Jan van der Werf, LTO-bestuurder en melkveehouder

Hoe is de situatie nu?

'Het landbezit in de Middelburg-Tempelpolder en de aangrenzende polders Bloemendaal en Bovenpolder Reeuwijk is erg versnipperd en de wegen zijn heel smal. We willen van dat landbouwverkeer af.'

Hoe zie je het perspectief van je eigen bedrijf?

'Ik melk nu 75 koeien, met 50 hectare land. Helaas is de huiskavel slechts 25 hectare groot en ligt mijn land verspreid over vijf locaties. Ik ben veertiger en wil nog jaren door. Ik wil een grotere huiskavel, minder rijbewegingen en op mijn buitenste perceel nog natuurinclusiever gaan boeren. Dat land ligt erg laag en zit vol weidevogels. Zo'n perceel is ook geschikt als piekberging. Zo zou ik extra inkomsten uit natuurbeheer en waterberging kunnen halen.'
Wat is de status van jullie visie?
'De visie is aangeboden aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het waterschap. Ook alle tachtig grondeigenaren in de drie polders zijn op de hoogte gebracht. We willen nu met de gemeente en het waterschap tot afspraken komen. Het is tijd dat er wat gaat gebeuren.'

Is er al actie?

'Ja, de stichting Kavelruil Zuid-Holland heeft inmiddels een enquete uitgezet onder de landeigenaren, met vragen over hun bedrijf, ruilmogelijkheden en toekomstplannen. 'Maar voordat een kavelruil kan starten, moet eerst duidelijk zijn wie de opdrachtgevers zijn en voor de financiering zorgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer