Dealers+Kubota+en+Fendt+zijn+meest+tevreden
Nieuws
© Han Reindsen

Dealers Kubota en Fendt zijn meest tevreden

De dealers van de trekkermerken Kubota en Fendt zijn het meest tevreden. Dat blijkt uit onderzoek van Climmar, de Europese organisatie van dealers.

De tevredenheidsindex van Climmar kijkt onder andere naar het imago van het trekkermerk, marketing, aftersales, service en garantie, training, winstgevendheid, financiering en diefstalbeveiliging. Aan de enquête deden in juni en juli van dit jaar ruim duizend dealers mee.

Uit de resultaten komt naar voren dat het totale merkgemiddelde is gestegen met 0,1 punten tot 12,7 punten. Dit past in het beeld van de lichte opwaartse trend die bij de tevredenheidsindex is waar te nemen. Tegelijk zijn er grote verschillen tussen de merken. Het gaat bij de merken om de resultaten uit minimaal vier landen.

Posities ongewijzigd

Uit de enquête blijkt dat de merken Kubota en Fendt aan kop gaan: ze scoorden beide 14,5 punten. Die posities zijn ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Het verschil is wel dat Kubota de score consolideerde, terwijl Fendt die verbeterde (+0,7) na een daling vorig jaar (-0,6).

Andere merken die hun algemene relaties met hun dealers verbeterden, zijn John Deere (+0,7), Case IH (+0,6) en Valtra (+0,5). Case IH zit met 12,7 punten nu op het gemiddelde. De merken die hun algemene score hebben zien dalen, zijn Massey Ferguson (-0,9), Deutz-Fahr (-0.4), New Holland (-0,3), Same (-0,3) en Claas (-0,2).

Bij de Climmar tevredenheidsindex voor dealers zijn onlangs de landen Oostenrijk en Hongarije toegevoegd aan het onderzoek. Het totale aantal deelnemende landen komt daarmee op tien. De andere landen zijn België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Nederland en Verenigd Koninkrijk.

Conjunctuur

Naast de tevredenheidsindex komt Europese dealerorganisatie nu voor het eerst met de Climmar-index, die de conjunctuurcyclus van dealers van Europese agrarische machines in beeld brengt. Op een congres in Praag werd afgelopen maand deze index voor het eerst getoond. De index beschrijft de huidige dealersituatie van bijna 19.000 bedrijven in zestien landen.

De dealers van landbouwmachines in Europa hebben te maken gehad met een vrij goede lente en een droge zomer. In de meeste Europese landen heeft dit geleid tot een mindere verkoop van trekkers en machines. De boeren en tuinders zijn vrijwel volledig gestopt met het doen van investeringen, constateert Climmar-voorzitter Erik Hogervorst. Climmar is gevestigd in Nederland, in Nieuwegein.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer