Meer+Westlandse+groente+en+fruit+naar+voedselbanken
Nieuws
© Harry Stijger

Meer Westlandse groente en fruit naar voedselbanken

De proef om meer groente en fruit vanuit het Westland naar de voedselbanken te krijgen is geslaagd. Dat concluderen de initiatiefnemers van de 'Groente & Fruitbrigade een half jaar na de start. De organisatie maakt zich nu klaar voor landelijke distributie.

Voedselbanken Nederland startte afgelopen zomer een proef om meer groente en fruit vanuit het Westland in de voedselpakketten te krijgen. Met steun van het Westlandse bedrijfsleven vond de organisatie een verzamelpunt, vrijwilligers en leveranciers. De leveranciers zijn groente- en fruitbedrijven die hun reststromen doneren. Het gaat om groente- en fruitproducten met een plekje of een afwijkende vorm of kleur, maar die nog prima geschikt zijn voor consumptie.

Blije klanten

Binnen een paar weken kon het verzamelpunt tienduizenden kilo’s tomaten en paprika’s leveren aan de distributiecentra van voedselbanken Rotterdam en Arnhem. ‘Onze klanten zijn heel blij; deze verse en gezonde producten zijn een welkome aanvulling op het wekelijkse pakket’ aldus Rob Boswinkel, Directeur Voedselbank Rotterdam.

Het verzamelpunt is inmiddels omgedoopt tot de Groente & Fruitbrigade. In een half jaar heeft de brigade ruim 250.000 kilo groente en fruit opgehaald. Hiermee voorziet de organisatie elke week zo’n 10.000 voedselbankklanten in onder meer Rotterdam en Arnhem van groente en fruit.

Alle voedselbanken

De brigade wil nu structureel aan alle voedselbanken in Nederland groente en fruit te leveren. Onlangs is al een tweede koelcel gehuurd om de aanvoer op te kunnen slaan. De organisatie zoekt nu nieuwe leveranciers die groente en fruit willen doneren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer