Stichting Milieukeur laat inspecties op afstand doorgaan

Stichting Milieukeur heeft uitzonderingsmaatregelen voor inspecties bekendgemaakt, in verband met het coronavirus. Waar mogelijk gaan de controles van keurmerken en certificaten door.

Stichting+Milieukeur+laat+inspecties+op+afstand+doorgaan
© Greenco

Als fysieke inspecties niet kunnen worden uitgevoerd door de recente overheidsmaatregelen, mogen deze inspecties op afstand worden uitgevoerd. Mits alle controlepunten van het certificatieschema kunnen worden gecontroleerd, laat Stichting Milieukeur (SMK) weten.

SMK is schemabeheerder voor onder meer de keurmerken en bijbehorende certificaten van On the way to PlanetProof, Milieukeur en Barometers, zoals Duurzame Bloemist, Duurzaam Terreinbeheer en Duurzame Groenten en Fruit.

Onderbouwde ontheffing

De inspecties op afstand vinden plaats op basis van een administratieve controle van de relevante documenten, schetst SMK. Daarbij wordt gebruik gemaakt van digitale bestanden, foto- en videomateriaal, in combinatie met een interview op afstand.

'De geldigheidsduur van bestaande certificaten mag worden verlengd met een periode van maximaal vier maanden'

Stichting Milieukeur

Dit kan telefonisch of via de pc. Voor certificaathouders geldt dat er een onderbouwde ontheffing kan worden aangevraagd bij SMK, als bepaalde controlepunten niet op afstand kunnen worden gecontroleerd.

Uitstel inspectie mogelijk

Het is daarnaast toegestaan om de geldigheidsduur van bestaande certificaten te verlengen met een periode van maximaal vier maanden. Daarmee wordt het reguliere inspectiemoment uitgesteld, door de coronacrisis.

Als het certificatieschema specifieke inspectiemomenten voorschrijft, bijvoorbeeld tijdens de teelt, moet ook bij verlenging hieraan worden voldaan, laat SMK weten. Certificatie-instellingen houden bij op welke bedrijven het uitstel van toepassing is en informeren de schemabeheerder hierover.

Geen nieuwe certificaten

Bovenstaande uitzonderingsmaatregelen zijn vooralsnog niet mogelijk bij initiële inspecties van nieuwe aanvragers, duidt SMK. Daarvoor geldt dat een inspectie volgens de gebruikelijke voorwaarden van het certificatieschema wordt uitgevoerd. Met inbegrip van fysieke controles. Anders moeten ze worden gepland wanneer de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus weer zijn ingetrokken.

Voor de certificering voor stallen en kassen na oplevering (MDV-stalcertificaat of GLK-kascertificaat) wordt tot nader order uitstel verleend, indiceert SMK.

Het is toegestaan de geldigheidsduur van bestaande ontwerpcertificaten te verlengen met maximaal vier maanden na afloop van de nu afgekondigde beperkingen door het coronavirus. Dit geldt ook voor doorlopende GLK-kascertificaten.

De certificatie-instelling houdt bij op welke stallen en kassen het uitstel van toepassing is en informeert SMK hierover. De certificatie-instellingen regelen met hun klanten dat SMK deze informatie kan doorgeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer