Boeren+Marum+vinden+brokstukken+in+land+na+brand
Nieuws
© Gilles Solle

Boeren Marum vinden brokstukken in land na brand

Door een brand maandagavond in een opslag van kunststof pallets in het Groningse Marum is isolatiemateriaal in grasland van melkveehouders terechtgekomen.

LTO Noord Westerkwartier roept boeren op door te geven om hoeveel afval het gaat. Aan de hand van deze inventarisatie bekijkt voorzitter Henk Hulshoff of maatregelen als grote opruimacties nodig zijn.

Hulshoff had dinsdagmiddag een gesprek met de gemeente Westerkwartier. Volgens de melkveehouder is het materiaal niet schadelijk, maar moet voorkomen worden dat stukken in de maaimachine of kuilbult terechtkomen.

Vuilniszak vol rommel

Een van de melkveehouders die materiaal in zijn land had liggen is melkveehouder Julles Solle uit Nuis. Hij bracht dinsdagmiddag een vuilniszak vol rommel naar de container van de gemeente. Solle speurde 16 hectare af. Aanleiding waren foto's van de stukken isolatiemateriaal die hij toegestuurd kreeg via zijn schoonzoon die bij de brandweer werkt.

'Het viel mij nog tegen hoeveel er lag. Gelukkig regent het, waardoor het spul op het land blijft liggen en niet de sloot inwaait. Als het droog is, ga ik nog een ronde lopen. Ik wil zoveel mogelijk alles opzoeken. Ik wil niet dat het in het voer voor de koeien komt', zegt Solle.

Gemeente Westerkwartier stuurt op 10 maart een brief naar 1.100 betrokkenen over de gevolgen van de brand. De gemeente adviseert om dieren die grazen in het gebied tussen Marum en Leek naar binnen te halen, om te voorkomen dat ze brokstukken, afkomstig van de brand, op gaan eten.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer