POV%3A+niet+meer+varkens+dan+rechten
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

POV: niet meer varkens dan rechten

Het aantal varkens in Nederland wordt begrensd door dierrechten en niet door cijfers van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat schrijft de POV als reactie op een gepland Tweede Kamerdebat over dieraantallen.

Het gaat om een dertigledendebat (spoeddebat) dat kan worden aangevraagd door een minderheid in de Tweede Kamer. Het debat stond gepland voor donderdag maar is uitgesteld vanwege een ingelast debat over het coronavirus.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij noemt het uitstel jammer. De discussie over fraude met dierrechten is hardnekkig en de POV is 'wel klaar met het gegoochel met cijfers'. De organisatie spreekt over framing die verduurzaming van de varkenshouderij frustreert.

Varkens in Nood

De discussie over dieraantallen spitst toe op varkens. De eerste Kamervragen daarover werden in 2018 gesteld. Actiegroep Varkens in Nood wijdde er ruim een jaar geleden een rapport aan en blies daarmee de discussie nieuw leven in.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) werd in 2017 95 procent van de varkensrechten benut. In 2014 was dat 96 procent. In 2015 en 2016 respectievelijk 99 en 96 procent. De suggestie van Varkens in Nood dat in Nederland 2 miljoen biggen en 1,3 miljoen vleesvarkens illegaal worden gehouden, verwerpt de POV.


Volgens de organisatie is het gebruik van verschillende databronnen die qua definitie niet op elkaar aansluiten de oorzaak van de afwijkende dieraantallen. In combinatie met een fout gebruik van cijfers en het doen van onjuiste aannames slaat Varkens in Nood daarmee de plank mis.

Geen illegale afzet

De POV neemt ook stelling tegen het vermeend illegaal afzetten van varkens naar Duitsland en de suggestie dat boeren structureel frauderen met dieraantallen. 'De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) laat juist weten dat op veruit de meeste varkensbedrijven alles in orde is tijdens niet-aangekondigde inspecties', schrijft de POV.

In 2017 werden 57 bedrijven, waarvan 30 varkensbedrijven veroordeeld omdat zij meer dieren hielden dan was toegestaan. Het varkensbedrijf dat de grootste boete kreeg hield volgens het Openbaar Ministerie 28.124 dieren, terwijl 25.709 waren toegestaan. Bij de andere veroordelingen ging het om kleinere aantallen.

De POV vraagt in de schriftelijke inbreng ook aandacht voor het steeds opnieuw op voorhand veroordelen van varkenshouders bij wie iets onrechtmatigs is vastgesteld. POV: 'De meeste daarvan leiden niet tot een veroordeling en vallen in de categorie 'fout gezet vinkje'.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer