Gemeente+Bladel+biedt+veehouderijen+meer+ruimte
Nieuws
© Johan Wissink

Gemeente Bladel biedt veehouderijen meer ruimte

'We zijn buitengewoon gelukkig met deze koerswijziging, want stilstand is achteruitgang.' Zo reageert voorzitter Toos Mijs van ZLTO Kempengrens op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Bladel om meer ontwikkelingsruimte te geven aan veehouderijen.

'Doordat veehouderijbedrijven niet mogen uitbreiden wat aantallen dieren betreft, worden ook positieve veranderingen in de veehouderij tegengehouden', stelt het college in de beleidsnotitie. In dit document staan de uitgangspunten voor een nieuw bestemmingsplan buitengebied. Een ander voorstel van het college is dat ook mestverwerking binnen de gemeentegrenzen onder bepaalde voorwaarden mogelijk moet zijn.

Volgens CDA-wethouder Fons d'Haens wordt het hoog tijd dat er meer bewegingsruimte komt voor veehouders. 'Nu zit alles op slot. Dat is vervelend voor deze groep ondernemers, want de deadline voor de nieuwe Verordening Natuurbescherming van de provincie komt snel dichterbij. In december 2019 moeten veehouders de complete aanvraag hebben ingediend. Wij lopen als gemeente vijf jaar achter.'

Wethouder opgestapt

Het voorstel voor verruiming van de regels kent een lange voorgeschiedenis. Vorig voorjaar stapte de toenmalige wethouder Welzijn Joan Veldhuizen op, toen er al een breedgedragen voorstel op tafel lag voor meer ontwikkelingsruimte voor veehouderijen.

Een en ander zou vastgelegd moeten worden in een nieuw bestemmingsplan buitengebied. Dit was noodzakelijk, omdat het vorige bestemmingsplan volgens de rechter ten onrechte stuurde op dieraantallen. In de nasleep van het vertrek van Veldhuizen klapte de coalitie.

Repareren

D'Haens pikt de draad nu dus weer op met de nieuwe coalitiepartijen. 'We hebben afgesproken dat we het bestemmingsplan buitengebied gaan repareren. Wat het wel lastig maakt, is dat er nog geen duidelijkheid is rondom het verwachte rapport over de relatie tussen veehouderij en gezondheid.'

Gemeente Bladel telt 165 bedrijven met een vergunning voor het houden van vee. D'Haens verwacht geen hausse aan vergunningsaanvragen, als de gemeenteraad op 20 september het voorstel goedkeurt.

Stoppers

'Ik ben eerder benauwd voor de vele stoppers. Wie draagt er straks zorg voor het buitengebied? Ik maak me zorgen over het veranderende grondgebruik. Ik zie liever een open landschap dan een veld vol zonnepanelen', zegt de wethouder.

Mijs deelt de zorgen van d'Haens. 'De groeiers gaan het gat van de stoppers echt niet helemaal opvullen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  80 %
Meer weer