Rabobank+leent+meer+geld+uit+aan+food%2D+en+agrisector
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank leent meer geld uit aan food- en agrisector

Rabobank Groep heeft in 2019 wereldwijd meer kredieten verstrekt aan de food- en agrisector dan in 2018. Het uitgezette vermogen in deze sector groeide met 4 procent van 103,1 naar 107,2 miljard euro. Dat meldt de Rabobank bij de presentatie van de jaarcijfers.

Van de verleende kredieten aan de food- en agrisector werd 37,9 miljard uitgezet in Nederland. De overige 69,3 miljard euro werd verstrekt in het buitenland. De totale kredietverlening aan alle bedrijven en particulieren groeide van 416 miljard euro in 2018 naar 417,2 miljard euro in 2019. Van alle kredieten die Rabobank Groep wereldwijd verstrekt, is 26 procent verleend aan de food- en agrisector.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank wil zich nadrukkelijk opwerpen als de financier van duurzame landbouw. 'Na een jaar waarin veel Nederlandse boeren in actie kwamen voor hun toekomst, willen we benadrukken dat Rabobank hun partner is en blijft.'

'Wij blijven de agrarische sector ondersteunen op hun weg naar meer duurzaam landgebruik in balans met de natuur', zegt Draijer. 'Daarbij verliezen we het behoud van toekomstperspectief voor de boeren zelf niet uit het oog. Wij zullen ons in het komend jaar verder en actief inzetten om deze transitie te ondersteunen.'

Bewogen jaar

De nettowinst over 2019 kwam uit op 2,2 miljard euro. Dat was fors minder dan de 3 miljard euro winst van 2018. Rabobank stelt dat de lage rente grote impact had op de resultaten. De bestuursvoorzitter is positief over de resultaten. '2019 was een bewogen jaar. We hadden internationaal te maken met politieke en economische instabiliteit en aanhoudende lage rente.'

Draijer ziet de consequenties terug in de resultaten. 'Desondanks schrijven we in deze uitdagende omgeving een nettowinst van 2,2 miljard euro en lieten we goede progressie zien op onze strategische doelstellingen.' Rabobank staat er nu beter voor dan een jaar geleden, meent hij. 'We wisten onze kosten verder te verlagen. Onze kapitaalpositie is verbeterd en blijft solide. We hebben de verkoop van niet-kernactiviteiten afgerond en geïnvesteerd om verder 'future proof' te zijn.'

Vooruitblik

Met het oog op 2020 meldt Draijer: 'We worden de komende periode in toenemende mate geraakt door de lage rente als gevolg van het beleid en de monetaire stimulering door centrale banken. Wij zouden een monetair beleid, dat gericht is op normalisatie van renteniveaus, toejuichen. De economie blijft onzeker en de effecten van de klimaatverandering raken ons allemaal.'

'We zien mogelijkheden in de food- en agrisector, waar we al jarenlang een sterke (inter)nationale speler zijn', vervolgt Draijer. 'Deze positie biedt een sterke basis voor het bereiken van meer schaalvoordelen en vergroten van marktaandeel. Een andere kans zien we in de leasemarkt, waar we de trend van bezit naar gebruik zien. Dat biedt mooie openingen voor onze dochter DLL, die goed gepositioneerd is in deze markt.' Het aandeel food & agri in de leaseportefeuille van (DLL steeg naar 14,5 miljard euro. Hiermee maakt food & agri 40 procent deel uit van de totale leaseportefeuille van DLL.

Bekijk meer over: