Rol klok bij tulpenafzet gaat bergafwaarts

De tulpensector verwacht dat de komende jaren de directe verkoop van snijtulpen sterk toeneemt en het aandeel van de klok van Royal FloraHolland daalt. Dat blijkt uit een enquête van de Rabobank.

Rol+klok+bij+tulpenafzet+gaat+bergafwaarts
© Vidiphoto

Deze verschuiving hangt nauw samen met de ontwikkeling van de markt. De groei van de snijtulpenafzet zit in de retail. Grote telers die op deze trend inspelen, maken zelf seizoensafspraken met supermarkten over kleur, assortiment, prijs en dergelijke. De rol van FloraHolland in de afzet van tulpen naar de retail wordt hierdoor kleiner en verandert, menen negen van de tien ondervraagden.

De veiling zorgt voor betalingszekerheid, kwaliteitsbewaking en logistieke ondersteuning. Voor de vakhandel blijft de bloemenveiling wel een belangrijke partner. Rabobank hield de peiling om te kijken in hoeverre de sector het nog eens is met de stellingen die de bank heeft opgenomen in rapport 'Tulpenmanie of tulpenbranie', dat ruim anderhalf jaar geleden is verschenen. Hierin voorzag de financiële instelling dat het aantal broeiers zou halveren.

Te gortig

Deze aanname vindt de sector te gortig, toont de enquête. Het aantal broeiers daalt wel, maar minder snel dan is weergegeven in het rapport, is de mening van de meerderheid. Het aantal tulpenbroeiers daalde in de afgelopen vier jaar van bijna vierhonderd naar iets meer dan driehonderd in 2019.

De groeipotentie die de Rabobank in het rapport van 2018 schetste, vinden de geënquêteerden ook te groot. In 'Tulpenmanie of tulpenbranie' voorziet de bank dat Nederland 3 miljard snijtulpen produceert in 2023, vooral gebaseerd op gestegen verkopen in het supermarktkanaal en in Oost-Europa. Een ruime meerderheid schat in dat de groei kleiner zal zijn.

Zelfvoorziening broeiers

Minder en grotere broeierijen heeft tot gevolg dat die bij de inkoop van de bollen meer met vaste leveranciers willen werken of zelfvoorzienend wensen te zijn. De rol van in- en verkoopbureau's als Hobaho en de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale vermindert hierdoor, is een andere conclusie van de bank. Hiermee stemt twee derde van sector in.

Volgens Lambert van Horen, analist tuinbouw bij de Rabobank en een van de opstellers van het eerdere rapport en de enquête, onderschrijft de gehouden peiling de grote lijnen van 'Tulpenmanie of tulpenbranie.' De Rabobank heeft zo'n tachtig mensen tien stellingen voorgelegd. 'De peiling is niet representatief voor de sector, maar geeft wel een indicatie', legt Van Horen de opzet uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer