Schouten staakt overleg na dreigement Farmers Defence Force

Landbouwminister Carola Schouten en minister-president Mark Rutte hebben de gesprekken met het Landbouw Collectief gestaakt. Ze wil dat Farmers Defence Force, een van de partijen in het collectief, het persbericht dat woensdag is verstuurd, eerst terugneemt. In het persbericht worden mensen die buiten het Landbouw Collectief om praten met de minister bedreigd.

Schouten is onaangenaam verrast door het persbericht van Farmers Defence Force (FDF) en is niet te spreken over de toon van het bericht. In het persbericht staat bijvoorbeeld: 'Vleesbazen, de zuivelbobo's, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging: allemaal mogen ze binnen nu en een paar dagen langskomen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden.'

Het bericht gaat verder met een dreigement: 'Eenieder die de sector nu verraadt, zal dat weten. FDF zal dat niet toestaan dat er om het Landbouw Collectief heen gedeald wordt. Dat we door onze eigen mensen verraden worden!' In het persbericht staat ook: 'CFO's, voorzitters, beleidsmedewerkers van onze landbouwperiferie en iedereen die ten onrechte meent dat dat ie onze belangenbehartiger is: wees gewaarschuwd.'

Verbolgen

Schouten is verbolgen over dit bericht. 'Het Landbouw Collectief bepaalt niet met wie ik spreek. Dat bepaal ik zelf. Ik praat met iedereen. Ik neem het hoog op, mede omdat het niet over mij gaat, maar over mensen die met mij spreken.'

Het Landbouw Collectief bepaalt niet met wie ik spreek. Dat bepaal ik zelf

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Jeroen van Maanen nam namens Farmers Defence Force deel aan het Landbouw Collectief en het gesprek met de minister. Hij zegt niet op de hoogte geweest te zijn van het bericht dat door andere bestuursleden is verstuurd. Evenmin wil hij acuut afstand nemen van de tekst. Hij wil eerst met zijn medebestuursleden in conclaaf. Het bericht is volgens hem gestuurd om uiting te geven aan de gevoelens die leven onder boeren.

Gesprek

Schouten zou woensdagmiddag een gesprek hebben met een afvaardiging van het Landbouw Collectief, een groep waarin onder meer de boerenorganisaties LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Farmers Defence Force en Agractie zitten. Zij zouden spreken over maatregelen om de emissie van stikstof te reduceren. Het Landbouw Collectief was van plan om vervolgens vanavond een standpunt te bepalen. Nu zullen zij de ontstane situatie bespreken.

De minister wilde niet vooruitlopen op de consequenties van de beëindiging van het overleg. 'Ik geef het Landbouw Collectief eerst de mogelijkheid om de woorden terug te nemen.' Zolang dat niet gebeurt, weigert de bewindsvrouw een gesprek. Of dit betekent dat zij zelfstandig, zonder overleg met de sector, oplossingen zoekt, wil ze niet bevestigen.

Verrast

Trienke Elshof, namens LTO Nederland bij het overleg, sprak van een domper. 'We werden verrast door het bericht en door de reactie aan de andere kant van de tafel. Jammer dat het zo is gelopen.' Of het Landbouw Collectief verder wil gaan met Farmers Defence Force laat Elshof in het midden. Zij wil eerst met de partijen van het samenwerkingsverband om de tafel.

• Klik voor complete FDF-persbericht op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer