Het Grondverbond

'Direct buiten Amsterdam begint een uitgestrekt veenweidelandschap. Met een enorme collectieve inspanning wisten de vroege Hollanders van dit zompige grasland een van de vruchtbaarste gebieden van Europa te maken. Ditzelfde landschap verkeert vandaag de dag in een crisis. Vogels, insecten, kruiden en boeren verdwijnen met een schrikbarend tempo en laten een groene woestijn achter.'

Het+Grondverbond
© Studio Kastermans

Aldus Marten Verdenius en Myrte Rischen van More Than Milk Amsterdam (Moma).

Kent u ze nog? Moma is het bedrijf dat op ons erf de melk verwerkt tot allerhande zuivelproducten en deze naar de grote stad brengt. In amper een jaar tijd groeiden ze van 1.000 naar 4.000 kilo melk per week, waardoor ze nu tegen de grens aanlopen van wat onze koeien kunnen geven. Zuivel verwerken en afzetten is leuk, maar 'we beginnen haast op een fabriek te lijken'. En omdat ze hun bedrijf wat meer diepgang en maatschappelijke relevantie wilden geven, bedachten ze het Grondverbond.

Dat houdt in: vanaf 2020 zet Moma structureel een derde van de winst apart in een landschapsfonds. Deelnemende consumenten en boeren beslissen samen hoe ze dit geld gaan inzetten voor een gezonder landschap. Komt er een bijenlint, een rij bomen of toch iets anders? Een reeks lezingen en workshops van wetenschappers, boeren en andere experts rondom het thema duurzaam landschapsbeheer moet bij de mensen die zich bij het Grondverbond aansluiten, tot nieuwe inzichten en ideeën leiden.

Ik houd niet van insecten, maar ik gun ze wel een plek om te eten en te schuilen

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Leuk. Ambitieus, gedurfd. Ergens betwijfel ik of het landschap als onderwerp wel sexy genoeg is om mensen aan te trekken, maar dat Moma boeren en consumenten met elkaar wil verbinden en aan de consument wil tonen dat ze met hun keuze voor een pak melk invloed kunnen hebben op het landschap in hun eigen woonomgeving juich ik zeker toe.

Wat ik zelf graag aan onze weilanden zou willen toevoegen? Bloemstroken en houtwallen. Ik houd niet van insecten, maar ik gun ze wel een plek om te eten en te schuilen. Ook natuurvriendelijke oevers, met een geleidelijke overgang van sloot naar land, staan op mijn lijstje. Succes, Marten en Myrte. Twee duimen omhoog!

Bekijk meer over:

Lees ook

Veilig achter glas
Veilig achter glas 21-01-2020
Stressmelk
Stressmelk 07-01-2020
Balkenbrij
Balkenbrij 17-12-2019

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer