Gewasareaal+PlanetProof+naar+35%2E000+hectare
Nieuws
© Johan Wissink

Gewasareaal PlanetProof naar 35.000 hectare

Het areaal waarop volgens de regels van het keurmerk On the way to PlanetProof wordt geteeld, is vorig jaar gestegen naar 35.000 hectare.

Per januari 2020 zijn er bijna 1.300 Nederlandse telers aangesloten bij het duurzaamheidsinitiatief PlanetProof. Het gaat om de teelt van aardappelen, groenten, fruit en sierteeltproducten, met in totaal ruim 31.000 hectare.

Buiten Nederland zijn er 145 gecertificeerde telers, waarvan het merendeel in Spanje, die op bijna 3.200 hectare hun gewassen verbouwen. Zij zorgen met name in het winterseizoen voor de aanvoer van groenten onder het keurmerk. Ook zijn er nog ruim 70 handelsbedrijven in Nederland en het buitenland gecertificeerd.

Met 13.436 hectare is de groente- en kruidenteelt in de open grond het sterkst vertegenwoordigd in PlanetProof. Bijna de helft van de totale Nederlandse vollegrondsgroente-oppervlakte valt eronder. Zo'n 30 procent (6.135 hectare) van de fruitteelt is onder de hoede van het keurmerk en in de aardappelteelt is het aandeel van PlanetProof een derde (5.000 hectare).

Bedekte teelt

De dekkingsgraad in de bedekte teelt van groenten en fruit is met een kleine 1.900 hectare bijna 40 procent. In de sierteelt onder glas is de inbreng 4 procent (150 hectare).

De groei van het PlanetProof-areaal ging in 2019 ongeveer net zo snel als in 2018. Dat komt door de eisen die supermarktketens stellen aan de teelten. Het keurmerk valt onder de Stichting Milieukeur in Den Haag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer