Laagpathogene vogelgriep H5N1 in Denemarken

In Denemarken is ten zuiden van de stad Aalborg vogelgriep uitgebroken bij een bedrijf met 48.000 biologische leghennen. Het gaat om de laagpathogene H5N1-variant.

Laagpathogene+vogelgriep+H5N1+in+Denemarken
© marcel bekken

Dat blijkt uit gegevens van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). De dieren op het bedrijf worden vrijdag geruimd. Het Deens voedselagentschap heeft een veiligheidszone van 1 kilometer om het bedrijf in de regio Noord-Jutland ingesteld. Daarin mag geen pluimvee worden vervoerd. Er geldt tevens geen ophokplicht. Hobbyhouders in de zone moeten hun dieren registreren.

Het is deze winter voor het eerst dat een vorm van vogelgriep wordt vastgesteld in Denemarken. Het agentschap benadrukt dat de vogelgriepvariant mild is. De meeste dieren sterven niet aan laagpathogene vogelgriep, maar de dieren kunnen we; ander pluimvee infecteren. Virussen kunnen bovendien veranderen in de hoogpathogene variant. Het doden van de dieren moet voorkomen dat het virus zeer pathogeen wordt en andere dieren of mensen treft.

De uitbraak in Denemarken heeft niets te maken met de uitbraak van de hoogpathogene vogelgriepvariant H5N8 die zich verspreidt in Centraal- en Oost-Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer