Inspraak+in+duurder+flexwerk+nog+maar+twee+dagen+mogelijk
5 vragen
© Nieuwe Oogst

Inspraak in duurder flexwerk nog maar twee dagen mogelijk

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans gaat de inzet van seizoenswerkers in de land- en tuinbouw fors duurder maken. Wie daar bezwaar tegen heeft, kan dat nog tot zondagavond melden bij de overheid. Waar ging het ook alweer over?

Wat wil het kabinet bereiken met de Wet arbeidsmarkt in balans?

De wet moet ervoor zorgen dat werknemers sneller en vaker een vast dienstverband krijgen. De Haagse politiek is namelijk van mening dat het aantal flexwerkers zou moeten afnemen. De Wet werk en zekerheid (WWZ) zette daar drie jaar geleden ook al op in, maar het effect bleek nihil. Minister Wouter Koolmees (SZW) doet nu een nieuwe poging.

Wat heeft deze wet voor gevolgen voor boeren en tuinders?

Koolmees wil tijdelijke arbeid zwaarder belasten, bijvoorbeeld door er een hogere ww-premie op toe te passen. Bovendien hebben werknemers al na korte tijd recht op een transitievergoeding als hun tijdelijk dienstverband stopt.

Een ander voornemen is het afschaffen van de sectorfondsen voor de werkloosheidsuitkering. Daardoor kan het UWV efficiënter werken. Het zal voor de agrarische sector, met traditioneel een geringe instroom in de WW, echter leiden tot een extra stijging van de WW-premie.

Alles bij elkaar dreigt seizoenswerk, waar in de agrarische sector veel gebruik van wordt gemaakt, aanmerkelijk duurder te worden.

• Lees ook: Wetsvoorstel Koolmees treft boer en tuinder

Wanneer gaan de nieuwe regels in?

Voorlopig nog niet. Begin april is een concept van de Wet arbeidsmarkt in balans gepubliceerd. Nu is een internetconsultatie opengesteld, waarin iedereen kan reageren op de plannen van het kabinet.

Daarna gaat het voorstel, al of niet aangepast, naar de Raad van State en vervolgens moeten de Tweede en Eerste Kamer hun goedkeuring geven. Het wordt wel eind dit jaar voor dat is afgerond.

Hoe loopt die internetconsultatie?

Medio deze week waren er 140 reacties binnengekomen. Een flink deel daarvan is kritisch, maar vooral omdat de positie van de werknemer niet genoeg zou worden versterkt. Slechts een klein deel van de reacties komt uit de agrarische sector en wijst op de verslechtering van de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren en tuinders. Naast een uitvoerige reactie van LTO Nederland, hebben ook een klein aantal agrarische werkgevers hun bezwaren op schrift gesteld.

Ik heb niet gereageerd, kan dat alsnog?

Reageren kan nog op www.internetconsultatie.nl, maar u moet dan wel snel aan de slag gaan. De internetconsultatie sluit op zondagavond 7 mei om 24 uur. Belangrijk is om niet alleen aan te geven dat u tegen de wet bent, maar ook waarom dat is en wat de gevolgen voor uw bedrijf zouden kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 7°
  60 %
Meer weer