103 boeren stapten in 2019 over op biologisch

Nederland telt momenteel 1.952 biologische bedrijven. Dat waren er in 2018 nog 1.849. Het biologische areaal groeide met 4,1 procent naar 66.349 hectare. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van toezichthouder Skal Biocontrole.

103+boeren+stapten+in+2019+over+op+biologisch
© Dirk Hol

Het biologische aandeel op de gehele markt is gestegen naar 4,3 procent. De Nederlandse groei blijft wel achter op het Europees gemiddelde.

Het biologische areaal is in de afgelopen tien jaar zo'n 1,5 keer gegroeid. Tussen 2008-2019 is er bijna 25.000 hectare bijgekomen. Biologisch groeit al jaren gestaag, zowel aan de ondernemers- als consumentenkant. De voornaamste trend in 2019 is dat biologische bedrijven grond bijkopen en groter worden. Daardoor neemt het biologische areaal sterker toe dan het aantal gecertificeerde bedrijven, meldt Skal.

Skal-cijfers biologische land- en tuinbouw.
Skal-cijfers biologische land- en tuinbouw. © Skal

Flevoland is al jaren koploper. Ook het afgelopen jaar groeide het biologische areaal daar naar 11.348 hectare (8,2 procent). Friesland wist met een stijging van 755 hectare de grootste groeit te realiseren (10 procent), tot een totaaloppervlakte van 8.314 hectare. In Zeeland zijn er met name veel nieuwe biologisch gecertificeerde bedrijven bijgekomen (41 procent). Opvallend genoeg is het biologische landbouwareaal in Noord-Holland en Drenthe afgenomen.

Oostenrijk is koploper

Het Nederlandse marktaandeel bungelt nog onder het Europees gemiddelde. Oostenrijk is koploper met 23,4 procent aandeel biologisch van de hele markt, gevolgd door Estland (19,6 procent) en Zweden (19,2 procent). De buurlanden doen het iets beter: Duitsland zit op 6,8 procent, Frankrijk op 6 procent en België op 6,2 procent.

In tegenstelling tot andere landen ontbreekt het in Nederland aan een stimuleringsbeleid, streefcijfer of specifiek biologisch beleidsplan. Op nationaal niveau hebben overheden in Duitsland, Frankrijk en Denemarken wel streefcijfers voor biologische landbouw uitgesproken.

Boeren en tuinders worden door de Nederlandse overheid nog niet gestimuleerd om biologisch te ondernemen en consumenten niet om biologisch te kopen. Bionext, de organisatie die zich inzet voor biologische landbouw en voeding in Nederland, hoopt dat de Green Deal hier verandering in zal brengen.

Eerste klimaatneutrale continent

De Green Deal is een toezegging van honderden miljarden euro's vanuit de Europese commissie om te zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent wordt. Biologisch wordt daarin benoemd als een van voornaamste oplossingen voor het veiligstellen van een duurzaam voedselsysteem.

'Het aantal ondernemers groeit, omdat de consumentenvraag groeit. Steeds meer mensen kiezen voor biologisch. Als burger worden we steeds bewuster, als consument kiezen we nog met onze portemonnee. Aan ons de taak om de consument ook in de winkel te laten kiezen voor de biologische waarden. En daar kunnen we de hulp vanuit de Europese commissie goed bij gebruiken', zegt directeur Michaël Wilde van Bionext.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer