Fries%2DHollands+vee+verkozen+tot+zeldzaam+ras+van+2020
Nieuws
© Eigen Foto

Fries-Hollands vee verkozen tot zeldzaam ras van 2020

Het Fries-Hollands ras is door de stichting Zeldzame Huisdierrassen uitgeroepen tot zeldzaam ras van 2020. Met de verkiezing wil de stichting ieder jaar een bepaald ras onder de aandacht brengen.

Het Fries-Hollands vee was lange tijd hét melkveeras in Nederland. Het ras is ontstaan doordat Friese en Noord-Hollandse boeren hun Nederlandse koeien gingen selecteren op melk.

Waar het Fries-Hollands vee halverwege de vorige eeuw nog 70 procent van de Nederlandse veestapel uitmaakte, is door de introductie van het Holsteinras, pakweg veertig jaar geleden dit aantal flink afgenomen. De Holstein-Friesians bezetten met ruim 1 miljoen ingeschreven vrouwelijk fokdieren 98 procent van de totale rundveestapel in Nederland. Van het Fries-Hollands vee waren in september 2019 nog 2.113 vrouwelijke fokdieren in het stamboek ingeschreven.

Ten tijde van de 'Holsteinisering' dankte het Fries-Hollands vee haar voortbestaan voor een belangrijk deel aan een groep fervente fokkers die altijd hebben geloofd in de voordelen van het ras.

Fundament fokkerij

Zo werd in 1990 door de FH Vereniging de fundament fokkerij opgezet. Daarbij zette een aantal fokbedrijven zoveel mogelijk stieren uit de eigen populatie in. Zo hield ieder bedrijf jaarlijks minimaal vier verschillende jonge stieren uit verschillende families aan om een jaar gericht ingezet als dekstier.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer