Brussel+zet+streep+door+thiacloprid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Brussel zet streep door thiacloprid

De Europese Commissie heeft maandag besloten om de Europese toelating voor het gewasbeschermingsmiddel thiacloprid niet te verlengen.

Brussel volgt hiermee het wetenschappelijk advies van de EFSA, de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid. Volgens EFSA brengt het gebruik van het middel risico’s voor de gezondheid en het milieu met zich mee.

Thiacloprid behoort tot de groep neonicotinoïden. In de Europese Unie is sinds 2013 de toelating van vier van vijf van deze middelen ingeperkt of vervallen. Thiacloprid is de werkzame stof in diverse insecticiden die op de markt zijn gebracht door het Duitse concern Bayer.

Al zorgen over herregistratie

De stof zit in producten als Calypso en Bariard en wordt gebruikt in de teelt van aardappelen, groenten, fruit, graan en sierplanten. Vorig jaar maakte Bayer al bekend zich zorgen te maken over de Europese herregistratie van thiacloprid. Brussel kondigde in oktober van het afgelopen jaar al aan dit besluit te gaan nemen.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden meldt naar aanleiding van het Brusselse besluit dat alle toelatingen met ingang van 3 augustus van dit jaar in alle lidstaten van de Europese Unie worden ingetrokken. Het verbod geldt voor binnen- en buitenteelten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  21° / 9°
  10 %
 • Maandag
  24° / 8°
  10 %
Meer weer