Gereviseerde+rooier+maar+wel+met+bladpoetser
Achtergrond
© Niels van der Boom

Gereviseerde rooier maar wel met bladpoetser

Landbouw- en loonbedrijf Damoiseaux, uit het Zuid-Limburgse Schinnen, schafte in 2017 een jong gebruikte Ropa Panther aan. De machine had twee seizoenen in Frankrijk gedraaid en werd door de fabrikant volledig gereviseerd.

De scalpeurs zijn vervangen door een poetseras. Het is een van de eisen die Ewald Damoiseaux had. 'De nieuwe rooier moest aan een aantal eisen voldoen. Eén daarvan was een poetseras, om bietverliezen tegen te gaan', legt hij uit.

'In onze regio wordt, om erosie tegen te gaan, niet langer geploegd. Bietresten blijven bovenop liggen. In deze stukjes nestelt de bietenkever zich. Ook verhogen de resten de schimmeldruk. De boer levert poetsen ook netto meer biet op en minder suikerverlies in de hoop.'

Knikbesturing

De machine moet knikbesturing hebben om netjes de hoeken te kunnen rooien. Damoiseaux: 'Je zet hem nu recht voor de rijen en voorkomt verlies. Bovendien is de rooier super wendbaar.’ Vanaf het rollenbed worden de bieten over een spijlenband naar drie reinigingszonnen gevoerd. ‘De volle oppervlakte hiervan wordt benut, zodat de reiniging goed is. Vooral leemgrond kan zeer plakkerig zijn en moeizaam reinigen.'

Het blad wordt mooi verspreid over de volledige rooibreedte

Omdat de bietenpercelen die Damoiseaux rooit soms behoorlijk heuvelachtig zijn, moest de rooier zich ook aan hellingen kunnen kunnen aanpassen. De rooibek beweegt daarom volledig onafhankelijk van de machine, terwijl de rooier zichzelf zijdelings vlak stelt op heuvels.

Onderhoud valt mee

Vaste chauffeur Ralph van den Houdt bevestigt het voordeel: 'Je kunt op exact op de juiste diepte rooien door de onafhankelijk bewegende bek. Individuele diepteregeling per rooischaar zit er niet op, maar dat mis ik niet. Vanuit de cabine stel je alles in op het touchscreen.'

Voor de klanten was de integraal-ontbladeraar even wennen, omdat er geen bladverspreider op zit. 'Het blad is mooi verspreid over de volledige rooibreedte en zorgt niet voor problemen bij de grondbewerking.’

‘Per hectare vervang ik ongeveer één rubber klepel van de poetseras. De machine telt er 110, die vooral onder natte omstandigheden slijten. Voordeel is weer dat je geen scalpeurmessen hoeft te slijpen, ervaart Van den Houdt.

Minder verliezen

Tijdens de droge oogst vorig jaar, en ook aan het begin van deze herfst, was de Ropa met zijn rollenbed echt in het voordeel. Van den Houdt: 'Je hebt dan veel minder verliezen ten opzichte van reinigingszonnen. Wanneer het nat is, zoals nu, verstel ik de rekken om intensief te reinigen.'

De Panther loopt op flexibele IF-banden die op 1,8 bar druk staan. Leeg weegt de rooier 30 ton, waar met de volle bunker 18 ton bieten bij komt. Op de weg en in het veld draait de Mercedes-motor 1.100 toeren. Dat spaart brandstof. 'We lossen meestal direct aan de hoop, voor de bietenmuis, en zitten veel op de weg. Dat kost wel diesel, terwijl je de rooibare uren mist', licht Damoiseaux toe.

Opbrengstmeting is nieuw dit jaar. Vantage Agrometius monteerde buigstrips in de ringelevator. Het bedrijf doet er nu ervaring mee op, in samenwerking met Proefboerderij Wijnandsrade. Het is aan de klanten om de data voor hun bedrijfsvoering in te zetten. Voor de loonwerker is het een pittige investering die lastig is terug te verdienen.

Ropa in Nederland
Ropa is sinds 2014 actief op de Nederlandse markt met bietenrooiers. Dat zelfde jaar startte de Duitse fabrikant ook met de productie van aardappelrooiers, na de overname van WM Kartoffeltechnik. Oprichter Hermann Paintner bouwde in 1972 zijn eerste bietenrooier. Met hulp van drie dealers verkocht Ropa tot nu toe zeven machines in ons land. Het gaat bij de dealers om Suichies Mechanisatie in Ekehaar, Staadegaard Haelen en Perdaems Landbouwtechniek in Steenbergen. De laatste twee jaar krijgt Ropa voet aan wal met getrokken bunkerrooiers voor aardappelen. Een goed uitgevoerde machine voor op kleigrond ontbreekt echter nog. Ropa demonstreerde deze herfst de nieuwste rooitechniek in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer