Familiebedrijf Ropa vaart eigen koers

's Werelds grootste bietenrooierfabrikant Ropa is in Nederland relatief onbekend. Het bedrijf snoept gestaag marktaandeel af van de vaste orde. Ook de aardappelrooitechniek van Ropa krijgt voet aan de grond.

Familiebedrijf+Ropa+vaart+eigen+koers
© Niels van der Boom

Wanneer we de 17 hectare grote fabriek van Ropa in Sittelsdorf bezoeken, in Zuidoost-Duitsland, tikt de thermometer 38 graden aan. De 73-jarige grondlegger Hermann Paintner bestuurt ongestoord een bulldozer waarmee het fabrieksterrein fors wordt uitgebreid tot 28 hectare. Een heuvelrug maakt plaats voor een nieuw onderdelenmagazijn.

Op de achtergrond rijdt een bietenrooier, omgebouwd tot knikdumper. Ook de grondkippers en grader komen uit eigen werkplaats. Het is duidelijk dat we met eigengereide doeners te maken hebben. Een rondleiding langs de rooierproductie bevestigt dat. 'Zie je die gereedschapskarren? Zelf ontworpen en gebouwd. Wat we zelf kunnen, bouwen we zelf.'

Eerste generatie

Aan het woord is Michael Halcour, vertegenwoordiger in de Benelux. 'Omdat dit een eerstegeneratieonderneming is, doen we veel dingen net even anders. Herr Paintner en zijn vrouw worden bijgestaan door ex-Südzucker-directeur Eberhard Krayl. Beide dochters zitten ook in het bedrijf. Ropa heeft bijna zevenhonderd medewerkers en eigen vestigingen wereldwijd.'

Van Assen naar Viersen is dichterbij dan Biervliet

Michael Halcour, vertegenwoordiger voor Ropa in de Benelux

Akkerbouwer Paintner bouwde in 1972 zijn eerste zesrijige bunkerrooier met drie assen. Het rooisysteem werd verkocht aan Holmer. In 1986 startte de eigen rooierproductie. Een jaar later volgde de Maus-bietenlader.

Productiecijfers

Het bedrijf is openhartig en in een presentatie worden productiecijfers getoond. Vorig jaar bouwde het 321 rooiers en Maus-verladers. Een record. In 2019 blijft de productie steken op 142. Naar eigen zeggen is Ropa wereldmarktleider.

Ropa bouwt daarnaast 85 aardappelrooiers, waarvan de productie in 2014 begon. 'We hebben eerder een dip gezien', zegt Halcour nuchter. 'Alles hangt af van de suikerprijs. Europa wordt zwaar getroffen.' Driekwart van de productie omvat de drieassige Tiger. 'In Nederland praten we meestal over de Panther. Dat zit nu eenmaal in jullie hoofd.'

Fabrieksvertegenwoordiger Michael Halcour (links) met dealer Mathieu Perdaems.
Fabrieksvertegenwoordiger Michael Halcour (links) met dealer Mathieu Perdaems. © Niels van der Boom

Drie steunpunten

Ropa verkocht in 2014 zijn eerste bietenrooier in Nederland. De teller staat nu op zeven stuks. De fabrikant verkoopt zelf. Voor de service heeft het bedrijf drie steunpunten: Suichies in het Drentse Ekehaar, Perdaems in het Brabantse Steenbergen en Staadegaard in het Limburgse Haelen. Daarnaast beschikt het over een eigen locatie in Viersen, net over de grens bij Venlo.

'Van Assen naar Viersen is het dichterbij dan naar Biervliet', beargumenteert de vertegenwoordiger. 'Daar hebben we veel onderdelen op voorraad. De locatie dient als servicepunt voor de aardappeltechniek. Door dealers een groot gebied te geven, hebben ze voldoende machines in onderhoud om hun kennis en onderdelenvoorraad op peil te houden. Inruilen doen we zelf.'

In Viersen, net over de grens bij Venlo, heeft Ropa een eigen locatie voor de onderdelenvoorziening.
In Viersen, net over de grens bij Venlo, heeft Ropa een eigen locatie voor de onderdelenvoorziening. © Niels van der Boom

Verkoopgesprek

Sommige modellen zijn gebruikt moeilijk te verkopen. 'Dat realiseert een klant zich pas achteraf. In het verkoopgesprek spelen we daarop in door altijd een uitvoering te verkopen die op 45 en 50 centimeter kan rooien. Gemiddeld rooit een Ropa-rooier 800 tot 1.300 hectare bieten per seizoen. Een Nederlandse machine doet daar vijf jaar over, waardoor machines relatief oud zijn met weinig uren. Dat is lastig inruilen.'

De zeswielige Tiger 6 met 768 pk en 40 kuub bunker oogt kolossaal. Toch ziet het merk kansen in Nederland. Halcour pakt de meetgegevens van Beet Europe 2010 in Lelystad erbij: 'De toenmalige Tiger V8-3 woog 32,7 ton leeg. Minder dan een Grimme Maxtron of Vervaet 625. Dankzij grotere en betere IF-bandentechnologie is het draagoppervlak van 3 tot 4,4 vierkante meter toegenomen bij de Tiger 6.'

Tour door Nederland

Ropa gaat dit rooiseizoen in Nederland de Tiger 6 en de Panther 2 demonstreren met een tour. 'Ons unieke frame van de Panther en Tiger combineert een hydrostaat met mechanische aandrijving. Omdat de machine hellingen tot 10 procent compenseert, wordt piekdruk weggenomen en het gewicht beter verdeeld. In hondengang loopt ieder wiel in zijn eigen spoor', vertelt Halcour.

'In Nederland rijden ook Agrifac- en Vervaet-rooiers met drie assen. Daarom zien wij voor de Tiger ook een markt.'

De assen van de bietenrooier worden hydromechanisch aangedreven.
De assen van de bietenrooier worden hydromechanisch aangedreven. © Niels van der Boom

Rooier voor kleigrond laat op zich wachten
De Keiler II-aardappelrooier van Ropa is uitgerust met een doorvalmat en vier egelbanden. Vanaf dit jaar is naast een 7,5 ton bunker een 5,5 ton rijdend lossen bunker leverbaar en wielaandrijving op het rechter achterwiel. Dit laatste vanwege de telescopische as om binnen 3 meter transportbreedte te blijven. Een machine met reinigingsrollen zoals cross- of axiaalrollen is voor zwaardere (klei)grond voorlopig niet leverbaar. 'We zoeken naar een ander concept', legt servicemanager Bastian Kieninger van Ropa uit. 'Intern is veel discussie over wat de ideale uitvoering is. Dit jaar lanceren we een model met twee egelbanden voor lichte grond.' Een zelfrijdende aardappelrooier komt er voorlopig niet. 'De markt hiervoor is beperkt. De getrokken bunkerrooier kent het grootste marktsegment, waarin we impact kunnen maken. Expertise voor een zelfrijder hebben we in huis. We kunnen die stap dus snel maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer