Minder+doodliggers+door+innovatie
Nieuws
© Vereijken Hooijer

Minder doodliggers door innovatie

Een beweegbare vloer in een vrijloopkraamhok zorgt voor minder doodliggers. Met name wanneer wordt gewerkt er met sterk wisselend personeel. De systeeminnovatie vloeit voort uit onderzoek van drie studentes van de HAS in Den Bosch in opdracht van stalinrichter Vereijken Hooijer.

Voor die opdracht bestudeerden de studentes Anke, Ireen en Valerie vier keer zestig uur lang non-stop het gedrag van pasgeboren, zogende biggen. Ze maten waar en wanneer de uitval plaatsvond.

Uit de data die dat opleverde blijkt dat verreweg de meeste biggen in de eerste 24 uur na de geboorte door de zeug worden doodgedrukt of verloren raken doordat er over deze periode niet voldoende (specialistische) aandacht aan kan worden besteed.

Vari Plus-vloer

Na de eerste twaalf uur neemt het aantal keren dat de big drinkt af en na plusminus vijftien uur neemt het gebruik van het biggennest als slaapplaats toe. Die wetenschap bracht Vereijken Hooijer op het idee om de Vari Plus-vloer toe te passen in het vrijloopkraamhok.

Het een in het ander integreren bleek op papier makkelijker dan in de praktijk uitgevoerd. Vereijken Hooijer spreekt over een kettingreactie. 'Een opstaand randje van twee centimeter in de Vari Plus vloer is al snel een obstakel in een vrijloop kraamhok'.

Proefhokken Pro Dromi® Up

Na veel passen, meten en schuiven stond een nieuw prototype op papier: de Pro Dromi® Up. Tien van deze proefhokken zijn geplaatst in een Deense proefstal waar de finetuning plaatsvond.

'Door de zeug tijdens de eerste twee dagen op te sluiten en de beweegbare vloer te gebruiken, kan doodliggen en -drukken in deze periode tot 80 procent worden verlaagd', zegt Anouk van Spronsen, productmanager bij Vereijken Hooijer.

• De studentes zijn te volgen op YouTube en LinkedIn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer