Waterschap+stelt+verkoopbesluit+schouwpaden+uit
Nieuws
© Koos van der Spek

Waterschap stelt verkoopbesluit schouwpaden uit

Waterschap Hunze en Aa's heeft woensdag het besluit over het verlagen van de verkoopprijs van schouwpaden uitgesteld.

Het dagelijks bestuur wil 300 kilometer watergang en schouwpad verkopen aan eigenaren van aanliggende percelen, onder wie boeren. Deze waterlopen heeft het waterschap niet meer nodig. Door aanpassing van de afvoernormen die gelden voor hoofdwatergangen stoot Hunze en Aa's een een toenemend aantal hoofdwatergangen af.

Omdat er weinig belangstelling is voor de koop van de paden en de sloten, stelt het dagelijks bestuur voor om dit tegen de helft van de marktwaarde te doen. Het hoopt hiermee dat de verwerving van de paden groter wordt, gaf portefeuillehouder HIlbrand Sinnema aan.

Consequenties

Jan van Erp van de landbouwfractie vroeg zich af wat er gebeurde als de ene buurman wel een watergang wil overnemen en de andere niet. Paul Vertegaal van de natuurfractie wil weten wat voor consequenties de overdracht heeft op de emissies in het oppervlaktewater.

'De paden gebruiken wij nu voor schouw en onderhoud. Dat zijn teeltvrije zones. Die zijn belangrijk om emissies tegen te gaan. ' Wanneer de paden gras- of akkerbouwland wordt, heeft dit volgens Vertegaal een risico.

Beleidsinhoudelijke vragen

Vanwege deze beleidsinhoudelijke vragen, besloot de dijkgraaf Geert-Jan ten Brink de beslissing uit te stellen en er in een nadere vergadering verder op in te gaan.

'We wilden het leven wat makkelijker maken door strookjes grond af te staan. Het komt niet op een maand aan. En het voorkomt een hoop gemor achteraf', verklaarde de dijkgraaf.

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer