Kipcaravan+maakt+ruimte+voor+actievoerders
Nieuws
© Matijn

Kipcaravan maakt ruimte voor actievoerders

Na een maand te hebben rondgescharreld bij het Brabantse provinciehuis in 's-Hertogenbosch, verhuizen de 240 kippen van Peter van Agt weer naar Oirschot. Ze moesten ruimte maken voor de actievoerende boeren die zich vrijdag op het 'scharrelveld' verzamelden.

'Het was al afgesproken dat ik voor 13 december weer weg zou zijn', zegt Van Agt. 'Op die datum komen je collega's weer protesteren, werd mij verteld.' Voor Van Agt is dat geen enkel probleem. De kippen verplaatst hij normaal gesproken eens per drie weken naar een andere locatie. In totaal heeft hij acht locaties waar hij sinds tweeënhalf jaar een deel van zijn kippen laat scharrelen.

De kipcaravan is een mobiele kippenstal. Van Agt heeft in Oirschot een scharrelkippenbedrijf. 'Wij brengen met de kipcaravan de kippen naar het voer toe in plaats van het voer naar de kippen. Het doel was in eerste instantie educatief. We willen stad en platteland met elkaar verbinden. Inmiddels hebben we ook een zorgtaak. Mensen met een zorgindicatie, bijvoorbeeld vanuit de GGZ, helpen als dagbesteding met het rapen van de eieren, het plaatsen van de hekken en het voeren. Bovendien zorgen wij voor bermbeheer.'

Dat zijn kippen bij het provinciehuis mochten scharrelen is niet voor niets. 'Sinds deze maand leveren wij eieren voor het restaurant van het provinciehuis. Hierdoor konden wij uitbreiden met een derde caravan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer