Boeren+trakteren+op+de+Dam
Nieuws
© Johan Wissink

Boeren trakteren op de Dam

Tientallen boeren bieden vrijdag hun producten aan tijdens een protestbrunch op de Dam en het Rokin in Amsterdam. Ze trakteren de voorbijgangers om aandacht te vragen voor de problemen waar ze mee kampen, zoals de stikstofkwestie.

'Vandaag geven we alles weg', zei Ronne Smolders, boerin en bestuurder van organisator Agractie Nederland. 'Want de boeren zijn trots op deze producten.' De broodjes, melk, cake, kaas en fruit vinden gretig aftrek. 'We hebben vierduizend krentenbollen gebakken en hebben 1.200 plakken kaas meegenomen', zeggen twee boerinnen uit Lunteren.

Mensen reageren positief op de actie, merken ze. 'We laten hiermee zien dat je echt niet zonder de boer kunt.' Even verderop worden kalfsburgers gebakken. Daar ligt ook een flinke voorraad van. 'Drieduizend stuks', zeggen de medewerkers van de VanDrie Group. 'Dat zijn er helaas niet genoeg voor iedereen.'

Verbinding

Smolders zei te hopen dat er een gesprek ontstaat tussen de boeren en de voorbijgangers, onder wie ook veel toeristen. 'Stel vragen en luister naar elkaar. Laat vandaag vooral in het teken staan van verbinding.' Op en rond de Dam mochten van de gemeente 25 trekkers staan. Het zijn er iets meer geworden, maar de aankomst ervan in de vroege ochtend leidde niet tot problemen.


Bij de trekkers ren staan protestborden met teksten als 'No farmers no food' en 'Laat boeren boeren'. Vanwege de regen staan er wat partytenten om te schuilen en heaters om warm te blijven. Ook hebben de boeren een paar koeien, konijnen, schapen en een pony meegebracht. Agractie Nederland had vooraf gezegd zo'n 15.000 mensen te verwachten.

Meezeulen van dieren

Dierenwelzijnsorganisaties hebben een klacht ingediend bij gemeente Amsterdam over 'het meezeulen' van koeien, schapen en een pony tijdens het boerenevenement op de Dam. 'Dit gesleep met dieren geeft de dieren onnodig angst en stress', stellen onder meer Een Dier Een Vriend en Animal Rights. De organisaties begrijpen niet dat hiervoor toestemming is gegeven, omdat het niet strookt met het Amsterdamse dierenwelzijnsbeleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  23° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
Meer weer