Wetterskip+Frysl%C3%A2n+houdt+vast+aan+tariefverhoging
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Wetterskip Fryslân houdt vast aan tariefverhoging

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân ziet niets in aanpassing van zijn begrotingsvoorstel voor volgend jaar. Dat bleek gisteren uit een toelichting.

De aangekondigde tariefverhoging voor ongebouwd van ruim 15 procent voor het systeembeheer is veel Friese boeren in het verkeerde keelgat geschoten. Het leidde vorige week tot een protestbijeenkomst bij het waterschapkantoor in Leeuwarden.

De eenmalige verhoging is volgens financieel bestuurder Bé de Winter onontkomelijk omdat de bodem van de financiële reserves in zicht komt. Wettelijk is het waterschap gebonden aan een reserve van 5 miljoen euro. Een spreiding van de verhoging over meerdere jaren is volgens hem daarom onverantwoord. 'Over twee jaar spreiden biedt nauwelijks vermindering. We moeten toe naar een evenwicht in de begroting in 2023.'

Overuren

Volgens De Winter wordt gekeken naar een verdere kostendaling. De afgelopen 9 jaar werd al voor ruim 26 miljoen euro bezuinigd, komend jaar staat een nieuwe ronde op het programma voor nog eens 6 miljoen euro. 'De komende tijd wordt er minder geïnvesteerd dan gepland, wordt de bouwrente opgeschort en zullen de medewerkers minder overuren draaien.'

Dagelijks bestuurder Jan van Weperen, zelf melkveehouder, begrijpt de kritiek van de boerenheffingplichtigen, zegt hij. 'De noodzaak om op een andere manier naar de begroting te kijken deel ik. De begroting die er nu ligt is zwaar, maar er zijn ook investeringen voor de toekomst nodig.'

Komende dinsdag behandelt het algemeen bestuur de begroting voor komend jaar. Dijkgraaf Paul van Erkelens zegt nog niet te weten hoe veel boeren de vergadering willen bijwonen. 'Iedereen is welkom.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer