Trienke+Elshof+verwoordt+aan+tafel+zorgen+Omgevingswet
Nieuws
© Arie Meijer

Trienke Elshof verwoordt aan tafel zorgen Omgevingswet

Trienke Elshof nam woensdag in de Tweede Kamer deel aan het rondetafelgesprek over de Omgevingswet. Als portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving van LTO Nederland verwoordde ze daar de LTO-zorgen over deze wet.

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft belangenbehartigers, overheden en adviseurs uitgenodigd om de Omgevingswet te bespreken. Het streven is om deze veelomvattende en complexe wet in 2021 in te voeren. LTO Nederland is vertegenwoordiger van een grote en diverse groep 'gebruikers' van de in te voeren Omgevingswet. LTO maakt zich grote zorgen over de signalen dat de problemen rond deze wet zich lijken op te stapelen.

Een gebrekkige invoering van de wet zou de vergunningverlening voor de vaak complexe bedrijfsvoering van boeren en tuinders kunnen frustreren. Er wordt gevreesd dat de invoeringsproblematiek tot de nodige vertragingen en extra kosten kan leiden waarvoor onze leden moeten opdraaien. Als het toekomstige digitale stelsel niet goed functioneert, is deze vrees reëel, stelt LTO.

Minder onderzoeksverplichtingen

De procedurekosten (advies- en legeskosten) voor bedrijfsontwikkeling worden steeds hoger. Ook voor kleine aanpassingen worden forse bedragen gerekend. LTO hoopt dat het aantal onderzoeksverplichtingen met een goed werkend digitaal stelsel kan dalen.

Doel van het stelsel zou moeten zijn dat onze leden weer zelf eenvoudige wijzigingen of aanpassingen van het bedrijf kunnen uitvoeren. Wat LTO betreft zijn gebruikersgemak, proceduretijd voor aanvragen en kosten voor het verkrijgen van een vergunning belangrijke criteria om te toetsen of dit nieuwe digitale stelsel klaar is voor implementatie.

• Klik voor complete LTO-visie op onderstaande pdf

Weer

 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
Meer weer