Boeren+overwegen+acties+rond+kerst
Nieuws
© Jasper Schel

Boeren overwegen acties rond kerst

Farmers Defence Force broedt op nieuwe acties. Als deze doorgaan, vinden ze plaats rond de kerstdagen. Een plan is het platleggen van de voedselvoorziening in het land in de week voor Kerstmis.

Voorzitter Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door Omrop Fryslân. Komende maandag steken de 'regiobeheerders' van de actiegroep de koppen bij elkaar, zegt Van den Oever.

Wegens de stikstofcrisis en PFAS-normen trokken de boeren eerder massaal naar Den Haag, blokkeerden ze diverse op- en afritten op snelwegen en protesteerden ze bij provinciehuizen en het RIVM.

Niet overgenomen

De boeren zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen, aldus Van den Oever. De boeren willen 2,9 miljard euro van de overheid voor maatregelen om de uitstoot te verlagen.

Andere acties rond de feestdagen zijn ook niet uitgesloten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. 'Of alles tegelijk', aldus de voorzitter.

Lage prijzen

In een brief aan andere boeren schrijft de voorzitter over de belangrijke rol die zij spelen in de consumptiemaatschappij. 'Volle schappen, lage prijzen, dat kent de consument. (.) Nederlandse boeren of een eerlijke prijs voor hen, is daarin van geen belang.' Als hij schrijft over het belang van goed, gezond en bereikbaar voedsel, voegt hij daaraan toe: 'Want wat als er een kinkje in die kabel komt? We gaan het beleven. Binnenkort.'

Volgens RTV Oost roepen boeren in een groepschat van de actiegroep op tot het blokkeren van distributiecentra van Overijsselse supermarkten. Ze zouden de centra minimaal 48 uur willen blokkeren. Onder meer distributiecentra van Jumbo en Albert Heijn zouden dan doelwit worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer