Twijfel over effect natuurvriendelijke oevers

Waterschap Hollandse Delta wil duidelijkheid of maatregelen die het neemt voor Kader Richtlijn Water (KRW) wel doelmatig zijn. Een belangrijk voorbeeld van zo'n maatregel zijn de natuurvriendelijke oevers.

Twijfel+over+effect+natuurvriendelijke+oevers
© Rivierenland

Een meerderheid van het waterschapsbestuur stemde vorige week in met een amendement van de VVD-fractie op het Bestuursprogramma, waarin zo'n onderzoek gevraagd wordt. Die fractie twijfelt of de maatregelen voldoende bijdragen aan het doel van KRW. Frank van Oorschot diende het VVD-amendement in. Hij noemt de natuurvriendelijke oevers als 'belangrijk voorbeeld'.

'Bij ons is er twijfel of die wel voldoende effect hebben. Wij willen dat onderzocht wordt of het geld niet effectiever ingezet kan worden. We zitten in een sterk geïndustrialiseerde regio tussen Europoort en Antwerpen. Naast landbouw zijn hier allerlei andere bronnen van depositie. Helpen die dure natuurvriendelijke oevers wel, terwijl er zoveel depositie van elders komt? Die oevers kosten bovendien veel goede landbouwgrond.'

Te duur

Van Oorschot hekelt ook in dit verband de regel dat in KRW alles 100 procent moet zijn. 'Het is niet voldoende als 99 procent een 10 haalt en 1 procent een 9. Maar het is duur en weinig effectief om veel te investeren in die laatste procenten. Dat geeft hoge maatschappelijke kosten met kans op weinig resultaat.'

Hollandse Delta wil het onderzoek zo mogelijk samen doen met andere waterschappen. Hoogheemraadschap van Delfland heeft net een onderzoek afgerond naar de effectiviteit van natuurvriendelijke oevers. Het schap deed vijf jaar steekproeven in tien van zulke oevers die in 2013 en 2014 zijn aangelegd.

Waterkwaliteit

De conclusie van die steekproeven is dat de oevers wel bijdragen aan de waterkwaliteit. Ze zorgen voor een hogere diversiteit aan waterplanten en macrofauna en voor hogere aantallen jonge vis. Maar de resultaten zijn wisselend. De onderzoekers verwachten dat naarmate de overige ecologische omstandigheden verbeteren de effectiviteit van oevers toeneemt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer