Telers belemmerd in gebruik verlaagde spuitboom

Regelgeving over drukregistratieplicht zorgt voor problemen bij telers. Dat komt omdat er te weinig spuitdoppen voor een verlaagde spuitboom worden toegelaten, zegt LTO Nederland.

Telers+belemmerd+in+gebruik+verlaagde+spuitboom
© Han Reindsen

Het gebruik van een verlaagde spuitboom is een alternatief voor drukregistratie. De regels worden vanaf 1 januari gecontroleerd, maar er zijn onvoldoende spuitdoppen goedgekeurd. LTO houdt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) hiervoor verantwoordelijk.

In het kader van het begin dit jaar vastgestelde 'Pakket van Maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten' is een van de afgesproken acties om op korte termijn meer spuitdoppen beschikbaar te krijgen voor toepassing op een verlaagde spuitboom. De verantwoordelijkheid hiertoe ligt bij het ministerie van I&W.

Tekortgeschoten

LTO vindt dat het ministerie hierin is tekortgeschoten. Daarentegen gaat vanaf 1 januari wel gehandhaafd worden op de drukregistratieplicht. Uitvoering van wetgeving gaat dus door, terwijl het bijbehorende handelingsperspectief achterloopt. Telers dreigen hiervan de dupe te worden, stelt de brancheorganisatie.

Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland, is bezorgd. 'Telers spannen zich in voor driftreductie, maar dan moet de overheid dat wel mogelijk maken. We hebben al vroeg aangegeven dat de goedkeuring van dit soort spuitdoppen voor een verlaagde boom noodzakelijk is. De overheid heeft dat toegezegd, maar nog niet geleverd, terwijl er vanaf 1 januari wel gehandhaafd gaat worden. Daarmee maak je het ondernemers onmogelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer