Eind+2019+meer+doppen+voor+verlaagde+spuitboom
Nieuws
© Anko Postma

Eind 2019 meer doppen voor verlaagde spuitboom

Eind 2019 zullen er meer doppen toegelaten zijn voor gewasbescherming met de verlaagde spuitboom met doppen op 25 centimeter in de boom. Volgens LTO Nederland heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht gegeven om alle doppen te beoordelen die in Nederland op de markt kunnen komen.

Daarmee wordt een belangrijk probleem voor Nederlandse telers opgelost. Ondernemers hebben de opgave om de eisen en alternatieven voor de druklogger op spuitmachines in te vullen. De druklogger en alternatieven gelden bij toepassing van een conventionele veldspuit met doppen die geschikt zijn voor 2 tot en met 3 bar. De keuze bestaat in dat geval uit het laten installeren van een drukregistratievoorziening of een verdubbeling van de teeltvrije zone.

Een andere mogelijkheid is om over te stappen op een type veldspuit met een hogere driftreductie dan 75 procent, zoals de verlaagde spuitboom met doppen op 25 centimeter afstand in de boom.

Driftarme technieken

Volgens inhoudelijk specialist Peter Knippels van LTO Nederland maken ondernemers een duidelijke keuze voor driftarme technieken en doppen, omdat steeds meer gewasbeschermingsmiddelen alleen nog mogen worden toegepast als sprake is van minstens 90 procent driftreductie. 'De druklogger alleen is dus geen toekomstbestendige oplossing', stelt hij.

In de praktijk blijkt echter dat er bijna geen doppen voor de verlaagde spuitboom zijn toegelaten in Nederland, omdat er heel lang vrijwel geen vraag naar was. LTO-Nederland zet zich ervoor in dat voor eind 2019 er voldoende keuze is in dit type doppen. 'Er is veelvuldig en intensief contact met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om na te gaan hoe we dit kunnen aanpakken', zegt Knippels.

Doppenlijst

Als bekend is welke doppen op de markt kunnen komen kan de Technische Commissie Techniekbeoordeling de doppen op de doppenlijst zetten. LTO Nederland is ook in gesprek met Fedecom, de brancheorganisatie van de mechanisatiebedrijven. De verwachting is namelijk dat er de komende tijd nogal wat ondernemers hun spuitboom zullen laten aanpassen.

Fedecom heeft toegezegd dat hun leden zich zullen inzetten voor het tijdig kunnen leveren van bestellingen en het uitvoeren van werkzaamheden. Met deze inzet verwacht Knippels dat ondernemers tijdig keuzes kunnen maken. 'In feite hebben de eisen op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen de discussie over de druklogger ingehaald. Want als een ondernemer een drukregistratievoorziening op zijn veldspuit laat installeren, zal hij alsnog voor een aantal middelen nieuwe doppen of technieken moeten aanschaffen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  11° / 10°
  70 %
Meer weer