Als+elke+seconde+telt
Column
© Studio Kastermans

Als elke seconde telt

Als educatieboerin maak je nog weleens mee dat een kind op zijn knie valt of gekrabd wordt door een poes. Dat is niet erg. Vervelender wordt het als een leerling zich verslikt in een stukje appel, in het stierenhok belandt of zijn been breekt in de melkput.

Als eindverantwoordelijke op je erf moet je dan juist weten te handelen en in afwachting van de hulpdiensten iedereen in veiligheid kunnen brengen. Vandaar een cursus Bedrijfshulpverlening (BHV).

Met alle educatieboerinnen uit de regio luisterden we een ochtendje naar brandweerman John. Met zijn armen vol tatoeages, een ruige baard, kale kop en gouden armbanden zou ik in eerste instantie een ander beroep bij hem hebben bedacht, maar in John huisde een zeer blanke pit.

Reanimaties, verstikkingen, bloedingen: in zijn ogen zag ik ervaring. Meerdere malen maakte hij het verschil tussen leven of dood. Een ware held.

Van mezelf weet ik niet goed hoe ik zal reageren als er brand uitbreekt of iemand met een open botbreuk om mijn hulp schreeuwt

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Van mezelf weet ik niet goed hoe ik zal reageren als er brand uitbreekt of iemand met een open botbreuk om mijn hulp schreeuwt. Hoewel, toen Jurre onlangs strompelend bij me aan kwam met de mededeling dat een spijker dwars door zijn laars én zijn teen was gegaan, keek ik snel de andere kant op. Uiteindelijk heeft hij er zelf een pleister op geplakt.

Maar als er niet te veel bloed bij komt kijken, denk ik – hoop ik – dat ik wel wat levensreddende handelingen kan verrichten. Ook John complimenteerde me met mijn reanimatievaardigheden. 'Leuk ook dat je knotje mee wiebelt op je hoofd.'

Wat bovendien een geruststellende gedachte is, is dat we sinds een paar maanden een AED op ons erf hebben. Deze is aangeschaft na geldinzameling onder alle bewoners van ons dijkweggetje. En omdat onze boerderij het meest centraal ligt en goed toegankelijk is, is hij bij ons aan de stal bevestigd. Binnen handbereik.

John vroeg ons ook burgerhulpverlener te worden. Na aanmelding bij de Hartstichting kun je worden opgeroepen voor een reanimatiemelding in je buurt. Ik hoefde daar niet over na te denken. Al lijkt het me enorm ingrijpend; ik wil wat kunnen doen. U ook?

Bekijk meer over:

Kletskassa
Kletskassa 05-11-2019
Springvuur
Springvuur 22-10-2019
Poepmodderstroom
Poepmodderstroom 15-10-2019
Een sprookje van nu (1/2)
Een sprookje van nu (1/2) Gisteren, 13:15

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer