VNG+eist+simpele+regels+sanering+varkenshouderij
Nieuws
© Jan van Liere

VNG eist simpele regels sanering varkenshouderij

Nederlandse gemeenten maken zich zorgen over de stapeling van regels die het boerenerf raken. 'Er is veel onduidelijkheid en de regels stapelen zich op.'

Aanleiding voor het signaal dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft, is de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen waarvan de uitvoering bij 129 Nederlandse gemeenten komt te liggen. Ook de stikstofplannen zorgen voor verwarring.

'Wij zijn de overheid die in de uitvoering alle regels bij elkaar moeten brengen. Boeren worden er door ons mee geconfronteerd', zegt VNG-woordvoerder Esther Verhoeff.

Lastig uit te leggen

Regelgeving wordt voor gemeenten steeds lastiger om uit te leggen. De VNG roept de rijksoverheid en de provincies op om niet te veel regels te stapelen en het eenvoudig te houden vanwege zowel de uitvoering als de begrijpelijkheid voor agrarische ondernemers.

Verhoeff: 'Er is nu veel onduidelijkheid over wetten en regels en de regels stapelen zich op. Dat is lastig uit te leggen. We moeten in de verduurzaming van de landbouw veel meer als een overheid opereren en duidelijkheid geven aan de sector.'

Begeleiding

Bij de warme sanering varkenshouderij zijn 129 gemeenten betrokken in Oost-Brabant, Noord-Limburg, stukken van Gelderland en Overijssel en een klein stuk van Utrecht. In deze rol bieden ze varkenshouders begeleiding en advies in de voorbereiding op deelname aan de regeling.

Die begeleiding is een nieuwe taak voor gemeenten. Daarnaast zijn gemeenten betrokken bij de technische uitvoering, zoals het intrekken van milieuvergunningen, bestemmingswijzigingen, sloop en alles wat daarmee samenhangt. Voor het begeleiden van boeren bij de sanering beschikken gemeenten over ondersteuningsnetwerken, erfcoaches en begeleiding van werk naar werk.

Extra werk

Toch bezorgt de saneringsregeling gemeenten vermoedelijk extra werk. 'Niet alle gemeenten hebben hiervoor nu voldoende capaciteit. Het is voor gemeenten wel een kans om overlastsituaties aan te pakken. Ze zullen er daarom alles aan doen om ondernemers goed te begeleiden en de regeling tot een succes te maken', zegt Verhoeff.

'Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt nu 10 miljoen euro beschikbaar voor ondersteuning van gemeenten. Daar zijn we blij mee.'

Nieuwe werk

Gemeenten helpen varkenshouders indien nodig ook naar nieuw werk. Dat is wel iets anders dan ze gewend zijn. 'Boeren zijn een bijzonder type ondernemers. Hun bedrijf is ook de plek waaromheen hun leven georganiseerd is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer