Zieke+koeien+opsporen+met+3D%2Dcamera
Nieuws
© Dirk Hol

Zieke koeien opsporen met 3D-camera

Ziekten bij melkkoeien kunnen sneller worden gesignaleerd met een 3-dimensionale camera. Xiangyu Song van Wageningen University & Research heeft een geautomatiseerd 3D-systeem ontwikkeld, waarmee melkkoeien gemonitord kunnen worden. Hij promoveert hiermee op 18 november aan Wageningen University & Research (WUR).

Met het systeem worden koeien met 3D-camera's gemonitord op veranderingen van hun lichaam en de beweging van de pens. Bewegingen, in dit geval van de reticulum-rumen, lichaamsgrootte en Body Condition Score (BCS; vetpercentage van de huid) worden automatisch gevolgd. Afwijkingen worden met het systeem vastgelegd.

De gemeten fysieke verschijningen kunnen essentiële indicatoren zijn voor boeren om te helpen bij de dagelijkse meting van de gezondheid en het voedingsmanagement van de melkkoeien. Het proces is geautomatiseerd, niet-invasief, en diervriendelijk en is daarom geschikt om in de toekomst breed ingezet te worden op commerciële melkveebedrijven.

Pens-beweeglijkheid

Het 3D-systeem werd getest op een commerciële melkveehouderij om individuele koeien gedurende ruim twee maanden te monitoren. Het bleek dat de koeien snel reageerden op de wijziging van kuilvoer naar vers gras. De veranderingen in pens-beweeglijkheid werden succesvol vastgelegd door het 3D-systeem.

'Ook veranderingen van de BCS waren een bevestiging van de wijziging van het voer, maar die kwamen vele dagen later', zegt Song. 'In de experimenten werkte het systeem goed. De geautomatiseerde metingen heb ik vergeleken met beoordelingen van experts. De verschillen waren verwaarloosbaar.'

Precision livestock farming

Het nieuwe 3D-systeem is een vorm van Precision Livestock Farming (PLF). De gegevens die deze technologieën genereren, helpen boeren bij het maken van onderbouwde beslissingen. Zo zetten boeren PLF in om hun bedrijf duurzamer te maken op economisch, sociaal en milieugebied.

Huidige PLF-toepassingen voor het managen van de gezondheid van de melkkoe zijn vaak traag bij het traceren van ziektes, geeft WUR aan. Met het systeem dat is ontwikkeld in dit promotie-onderzoek, zit de boer dichter op het biologisch proces. Zo ziet hij sneller het ontstaan van metabolische afwijking en kan hij preventief ingrijpen bij zijn melkkoeien voordat het probleem zich als ziekte uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer