Gelderland+stimuleert+keukentafelgesprekken
Nieuws
© Pixabay

Gelderland stimuleert keukentafelgesprekken

Provincie Gelderland gaat zich inzetten voor een aanpak voor keukentafelgesprekken met boeren. Deze moeten provinciebreed gaan plaatsvinden.

Dat bleek woensdag tijdens de Statenvergadering, waar een breed gesteunde motie over keukentafelgesprekken met boeren werd aangenomen. De gesprekken met boeren gaan over toekomstkeuzes, economische activiteiten en de verhouding tussen natuur en landbouw.

De partijen willen graag inzichtelijk hebben welke zorgen boeren hebben en welke oplossingen ze zelf zien. Ze verwijzen daarbij naar keukentafelgesprekken die in de gemeente Aalten hebben plaatsgevonden. 'Deze keukentafelgesprekken kunnen bijdragen aan goed gemotiveerde toekomstkeuzes van individuele boeren en aan het bereiken van duurzaamheidsdoelen en een betere balans tussen economische activiteit en natuur', staat in de tekst van de motie.

Natura 2000-gebieden

De eerste serie gesprekken zou in de regio's Foodvalley, Veluwe en de Achterhoek moeten plaatsvinden. 'Om kwalitatief goede gesprekken te voeren, heeft het de voorkeur om stapsgewijs en gericht gesprekken te voeren en vanwege de nabijheid van grote Natura 2000-gebieden. Dit omdat de uitdagingen extra groot zijn voor de boeren in deze gebieden en het impact heeft op de bedrijfsvoering en daarmee ook kan hebben op de persoonlijke levenssferen', luidt de motietekst.

De keukentafelgesprekmotie was een van de zeventien moties die de fracties indienden bij de bespreking van de begroting 2020. De Staten vragen aan het college verder onder meer om zich in te zetten voor de afschaffing van de verhuurdersheffing, geld vrij te maken voor klompenpaden en de financiële reserves voor de lange termijn goed in beeld te brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer