Trekkers+krijgen+steeds+meer+elektronica
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Trekkers krijgen steeds meer elektronica

Op Agritechnica 2019 in Hannover toonden veel trekkerfabrikanten deze week de nieuwste mogelijkheden van de elektronica. Maar uiteraard kwamen ook andere technieken aan bod, zoals de nieuwe methaantrekker van New Holland.

Een van de opvallende 'aandachttrekkers' is het studiemodel van Steyr, die uitgebreid in de spotlights is gezet. Het studiemodel geeft aan wat er in de hoofden van de ontwikkelaars speelt.

In de trekker wordt een generator aangedreven door een verbrandingsmotormotor. Wat voor soort motor laat Steyr nog even in het midden: het kan een diesel zijn, maar mogelijk ook iets met methaan of waterstof.

Stabiel rijgedrag

De generator voedt vijf elektromotoren, vier voor elk wiel en een vijfde voor de aandrijving van machines via de aftakas. Bijzonder is de wielophanging die doet denken aan het systeem van de zelfrijdende Agrifac-spuiten, waardoor een erg stabiel rijgedrag ontstaat. Verder kan de trekker 700 en/of 48 volt leveren voor de aandrijving van aangekoppelde machines.

De generator van de Steyr-trekker voedt vijf elektromotoren

Minder opvallend, maar dichter bij de praktijk, zijn de nieuwe Steyr Impuls CVT met korte wielbasis en de Absolut CVT-serie met lange wielbasis. De trekkers zijn op meerdere punten vernieuwd.

De Yanmar YT 5113 A werd gepresenteerd als een compacte autonome 'robottrekker'.
De Yanmar YT 5113 A werd gepresenteerd als een compacte autonome 'robottrekker'. © Hendrik Begeman

Nieuwe Puma

Bij collega Case IH ging de aandacht uit naar de nieuwe Puma, die op veertien punten vernieuwingen of aanvullingen heeft ondergaan.

De trekker heeft een nieuw uiterlijk, inclusief een nieuw ontworpen fronthef en een draadloze gegevensuitwisseling tussen de trekker en de gebruiker. Na de presentatie afgelopen september was de nieuwe Magnum 400 AFS Connect nu echt aanwezig.

De F-serie is een nieuwe fruitteelttrekker van Valtra. De serie bestaat uit vier trekkers van 75 tot 105 pk met een 24/24-transmissie.
De F-serie is een nieuwe fruitteelttrekker van Valtra. De serie bestaat uit vier trekkers van 75 tot 105 pk met een 24/24-transmissie. © Hendrik Begeman

Meer efficiëntie

Bij New Holland werd de T5 Dynamic Command geïntroduceerd. Dit is een nieuwe 24/24 powershift 'double clutch' transmissie met acht versnellingen en drie groepen. Met het systeem van de dubbele koppeling wordt volgens New Holland het CVT-rijden benaderd, maar met meer efficiëntie omdat er geen hydrostaat wordt gebruikt.

Veel aandacht schonk New Holland aan de nieuwe methaantrekker. New Holland werkt hier al jaren aan en geleidelijk zien we het ontwerp groeien. Twee jaar geleden is een futuristisch model geïntroduceerd op de Amerikaanse Farm Progress Show. Nu is er een serieuze trekker waarvan er volgend jaar een stuk of twintig worden gebouwd om in de praktijk ervaringen mee op te doen.

De John Deere 8R-serie is nu leverbaar met drie aandrijfvarianten: rondom op wielen, als halfrups en rondom met vier rupsbanden.
De John Deere 8R-serie is nu leverbaar met drie aandrijfvarianten: rondom op wielen, als halfrups en rondom met vier rupsbanden. © Hendrik Begeman

Cemos in kapitalen

Cemos wordt bij Claas met hoofdletters geschreven. Het bestaat sinds 2011 en het is een elektronisch systeem om maaidorsers en hakselaars zo optimaal en efficiënt mogelijk te laten presteren. Het is nu ook leverbaar op de Arion- en Axion-trekkers waar het in de Cebis-terminal is geïntegreerd.

Voor het systeem werkt, moeten alle basisgegevens van de trekker en de machine worden ingevoerd, waarna Cemos bijvoorbeeld bij het ploegen voorstellen doet om de afstelling te veranderen.

De 240 pk sterke McCormick X7.624 met CVT is een aanvulling op de 7-serie en vult de ruimte op tussen de 7- en de 8-serie.
De 240 pk sterke McCormick X7.624 met CVT is een aanvulling op de 7-serie en vult de ruimte op tussen de 7- en de 8-serie. © Hendrik Begeman

Accentverschuiving

De gebruiker kan vooraf invoeren of hij het accent legt op capaciteit of op brandstofbesparing. Na de keuze gaat Cemos 30 seconden lang analyseren en vraagt telkens na het aanpassen van de instelling aan de chauffeur of hij de gewijzigde instelling al dan niet wil behouden.

Verder was nieuw dat de Xerion-serie nu rondom leverbaar is op rupsbanden. Deze zijn pendelend gemonteerd voor optimaal contact met de bodem. De 445 pk Axion 960 en de 355 pk Axion 930 zijn nu leverbaar als halfrups met de eigen Terra Trac-rupsen.

Voor het seizoen 2020 zijn de Claas Axion 960 en 930 nu ook in Terra Trac-uitvoering leverbaar met een geveerd rupsonderstel.
Voor het seizoen 2020 zijn de Claas Axion 960 en 930 nu ook in Terra Trac-uitvoering leverbaar met een geveerd rupsonderstel. © Hendrik Begeman

Next edition

'Next' was het sleutelwoord op stand van Massey Ferguson. Dit werd geaccentueerd door een geheel witte trekker waarmee Massey Ferguson een tipje van de sluier wil oplichten hoe het bedrijf de ontwikkeling van nieuwe toekomstige trekkers ziet.

De eerste next edition was al present. In tegenstelling tot de witte trekker werden twee trekkers in het zwart gepresenteerd: de 7720 S en de 7726 S gebaseerd op de Dyna VT met een uitgebreid pakket aan opties. De 7719 S is als nieuw model toegevoegd aan de serie. Bij de lichtere trekkers werden een 5711 S Dyna V en een 5713 S Dyna-4 als next edition getoond. Naast de MF 7719S is ook de gehele MF 6700S-serie nieuw en voldoen beide aan Stage 5-emissienormen.

De next edition van Massey Ferguson werd in chique zwart gepresenteerd, hier de MF 7726 S Dyna-V.
De next edition van Massey Ferguson werd in chique zwart gepresenteerd, hier de MF 7726 S Dyna-V. © Hendrik Begeman

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer