Onderzoek uienvlieg heeft zeker nog extra jaar nodig

De beheersing van schade door de uienvlieg vraagt nog minimaal één extra jaar onderzoek omdat de omstandigheden dit jaar verre van optimaal waren. Dat meldt Uireka, een samenwerking van bedrijven in de uiensector.

Onderzoek+uienvlieg+heeft+zeker+nog+extra+jaar+nodig
© Haijo Dodde

Door het wegvallen van de zaadcoating met Mundial, die dit jaar opgebruikt mocht worden, ontstaat voor de komende jaren mogelijk een aanzienlijk probleem bij het beheersen van uienvlieg. In samenspraak met diverse belanghebbenden is een lijst met mogelijke alternatieven opgesteld, die dit jaar getoetst zijn op hun effectiviteit.

Alle alternatieven zijn uitgesplitst in een proef gericht op behandelingen bij het zaaien (zaad- of grondbehandelingen) en één met gewasbehandelingen. De proeven zijn in nauwe samenwerking tussen Wageningen Plant Research, business unit Open Teelten en HLB uitgevoerd.

Uienvliegdruk

De proeven zijn aangelegd in het noordelijk deel van de Noordoostpolder, een gebied met een gekende hoge uienvliegdruk. In de kiem- en opkomstperiode werd het gewas geplaagd door koude en droogte; vooral de zaad- en grondbehandelingsproef had daardoor een zeer onregelmatige stand.

Geen van de twee proeven liet uiteindelijk afgetekende effecten van de behandelingen zien. De oorza(a)k(en) hiervan zijn op dit moment nog niet helder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer