Optreden+Gedeputeerde+Staten+van+Groningen+leidt+tot+kritiek
Nieuws
© Tienke Wouda

Optreden Gedeputeerde Staten van Groningen leidt tot kritiek

Een democratie binnen de muren. Met dat verwijt komt LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog richting Gedeputeerde Staten (GS) van provincie Groningen. Dat uit ze nadat maandag tijdens het protest op sommige momenten een grimmige sfeer ontstond.

Onrust ontstond toen gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) meldde dat de provincie de beleidsregels niet zou intrekken en dat hij hier dinsdag met LTO Noord en GrAJK verder over ging praten.


De boeren wilden dat ook provincie Groningen de regels van tafel veegde, net als Friesland en Drenthe. Zij bleven urenlang wachten totdat GS met meer nieuws naar buiten zou komen. Maar Staghouwer liet zich niet meer zien, tot teleurstelling van LTO Noord. Volgens Den Hertog had Staghouwer meer buiten moeten staan. 'Hij heeft te weinig lef en leiderschap getoond. Hij bleef in zijn eigen harnas. Meer zelfreflectie zou hem sieren, net zoals wij zelf ook naar onze eigen rol kijken.'

Meer op barricades

Ook in het spoeddebat over stikstof hadden enkele partijen woensdag kritiek op het optreden van de gedeputeerde. 'Had Staghouwer niet gewoon zelf weer op de barricades moeten staan, in plaats van na de overleggen een woordvoerder van LTO te sturen?', vroeg fractievoorzitter Bram Schmaal van Groninger Belang.


Leendert van der Laan van Partij voor het Noorden vroeg zich af waarom de provincie Groningen de deur openzet voor Shell en niet voor de hardwerkende boeren. 'Waarom die stijfkoppigheid? Het college heeft geen kaas gegeten van onderhandelen met boze boeren.'

Woordvoering

Volgens Staghouwer is 'het pertinent onjuist' dat hij iemand naar buiten heeft gestuurd. 'LTO gaat over haar eigen woordvoering. Ik heb niemand gestuurd met het statement van het college. Ik heb om 12:01 uur een kwartier lang een helder statement afgegeven.'

Schmaal zegt dat het college 'volledig voorbijgaat' aan de noordelijke samenwerking, nu Groningen de regels niet intrekt, in tegenstelling tot Friesland en Drenthe. Gedeputeerde Staghouwer gaf aan 'een groot voorvechter' te zijn van de noordelijke samenwerking, ondanks de strubbelingen die er op dit moment zijn.

De argumentatie van Staghouwer dat met het vasthouden van de beleidsregels de vergunningverlening weer op gang kan komen, vindt Den Hertog een valse voorstelling van zaken. 'Een ondernemer schiet zichzelf daarmee in de voet.'

Weer

 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  20° / 12°
  30 %
Meer weer