Kip+gaat+bij+heet+weer+liever+niet+naar+buiten
Nieuws
© Twan Wiermans

Kip gaat bij heet weer liever niet naar buiten

Kippen blijven bij heet weer liever binnen dan dat ze in de uitloop gaan. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research.

Kippen laten zich niet tegenhouden door regen, maar wel door hoge temperaturen. Dat blijkt uit onderzoek van diergedragsdeskundige Eva Topelberg samen met Wageningen University & Research. Zij deed het onderzoek voor Blije Kip, een paraplulogo op eieren van het bedrijf Gebroeders Van Beek.

Topelberg onderzocht in hoeverre kippen zich laten beïnvloeden door het weer. 'Kippen kregen kleine pootzendertjes en via antennes registreerden we wanneer ze naar buiten liepen.' Met hulp van anderen verrichtte ze negen maanden lang zowel in de zomer als in de winter een groot aantal metingen bij een aantal pluimveebedrijven aangesloten bij Blije Kip.

Langer binnen

'Open lucht met felle zon, daar houden kippen absoluut niet van', concludeert Topelberg op grond van de metingen. 'Uit onze metingen blijkt dat kippen dan langer binnen blijven. Ze wachten tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren.'

Ook bij de hittegolven die zo tekenend waren voor de afgelopen zomers was het beeld dat de kippen pas naar buiten gaan als het wat is afgekoeld en de zon wat minder fel is. 'Waar veel mensen moeite hebben met herfstachtig en regen, trekken kippen zich daar weinig van aan. Ook als het wat kouder is, scharrelen ze lekker buiten rond.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 12°
  60 %
Meer weer