Nauwelijks+vrije+uitloop+in+buitenland
Nieuws
© Archief

Nauwelijks vrije uitloop in buitenland

Vrije uitloop komt nauwelijks voor in landen als China, de Verenigde Staten, India, Mexico en Japan. Ook volièrehuisvesting is er een niche.

Dat meldt Luc Maertens, onderzoeker bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in België, in het ledenblad van de Landsbond.

Wereldwijd zit nog bijna 90 procent van de leghennen in kooisystemen. Sinds 2012 zijn legbatterijen in de Europese Unie verboden. In Europa betreft het verrijkte kooien. Daarin wordt bijna 58 procent van de ruim 380 miljoen leghennen gehuisvest.

Legbatterij

In de grote ei producerende landen buiten Europa zijn verrijkte en gewone kooien (legbatterij) de standaard. In landen als China en de Verenigde Staten slijten (meer dan) negen op de tien hennen hun dagen in een legbatterij of verrijkte kooi.

In India en Mexico kregen de alternatieve huisvestingssystemen nog helemaal geen voet aan grond.

Volière

Maertens constateert dat volièrehuisvesting overwegend wordt toegepast in Duitsland en Nederland. 'In Italië, Spanje maar ook Polen is verrijkte kooihuisvesting de dominante huisvestingsvorm. Vrije uitloop neemt er minder dan 5 procent in.'

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer