Bladschimmelbestrijding+bieten+nu+nog+zelden+rendabel
Nieuws
© IRS

Bladschimmelbestrijding bieten nu nog zelden rendabel

Bladschimmelbestrijding in bieten in de eerste helft van oktober is nauwelijks rendabel. Zelfs niet wanneer de bieten laat worden gerooid. Na half oktober is het vrijwel nooit rendabel.

In elke regio zijn bietenpercelen te vinden met een zware aantasting van cercospora. Door de bladschimmelaantasting kleurt het loof bruin en sterft af. De vlekjes die er zitten zijn niet weg te spuiten. Telers kunnen hoogstens het groene blad of de groene bladdelen gezond houden.

Als er veel blad bruin of afgestorven is, is de schade al gedaan. Het doel van bladschimmelbestrijding is om te voorkomen dat het loof afsterft voordat de bieten worden geoogst, geeft het IRS aan.

Lagere temperaturen

Bij koeler weer zal vooral cercospora zich veel minder snel ontwikkelen en daardoor minder schade doen. Stemphylium, roest en ramularia kunnen zich bij lagere temperaturen nog wel uitbreiden en nieuwe vlekjes vormen. Naarmate het najaar vordert, neemt de groei van de suikerbieten af.

Door de lage groei is behandeling tegen bladschimmels op dit moment nauwelijks rendabel, maar het kan wel helpen om de achterblijvende besmetting op het perceel laag te houden. Dit is vooral bij cercospora een voordeel voor de volgende bietenteelt op hetzelfde perceel bij een teelt van 1-op-4 of krapper.

In de eerste helft van oktober is een bespuiting tegen bladschimmels nauwelijks rendabel, zelfs wanneer de bieten laat, in december-januari, gerooid worden. Na half oktober is het vrijwel nooit meer rendabel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer