Vaste plek Schreijer en Ruissen in landbouwcommissie

Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) nemen als lid zitting in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Jan Huitema (VVD) en Anja Hazekamp (PvdD) zijn plaatsvervangend lid van die commissie.

Vaste+plek+Schreijer+en+Ruissen+in+landbouwcommissie
© Europees Parlement

Naast lid van de landbouwcommissie wordt Schreijer-Pierik opnieuw lid van de visserijcommissie. Tevens neemt ze zitting in de parlementaire commissie internationale handel. Ruissen is een plaatsvervangend lidmaatschap toegekend in de zowel de commissie buitenlandse zaken als visserij.


Huitema nam de afgelopen periode zitting in de landbouwcommissie, maar neemt nu plaats in de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. Huitema stelt dat de contouren voor het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in grote lijnen zijn vastgesteld, waardoor de aandacht meer op het milieubeleid komt te liggen. Ook Hazekamp heeft zitting in de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid.

Voorzitter

De voorzitter van het Europees Parlement is de Italiaan David Sassoli, een sociaaldemocraat. Er waren twee stemrondes nodig om hem aan een meerderheid te helpen. Sassoli, 63 jaar oud, ontving 345 van de 667 stemmen die bij de tweede stemronde werden uitgebracht. Hij is een voormalig televisiejournalist en is sinds 2009 lid van het Europees Parlement.

Ursula von der Leyen is de beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Haar benoeming moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en dat is zeker geen gelopen race. Ze zal op 16 juli de steun van de meerderheid van de parlementsleden moeten krijgen. Anders volgen nieuwe stemrondes, waaraan ook nieuwe kandidaten mogen deelnemen.

Machtig

Von der Leyen maakt deel uit van de christendemocraten en die zijn in het Europees Parlement in de huidige samenstelling niet meer zo machtig als voorheen. Ook wordt ze binnen haar eigen partij niet door iedereen gesteund, omdat veel christendemocraten liever de naar voren geschoven kandidaat Manfred Weber op die plek zien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer