LTO+wil+alternatief+bufferzone+Beerzerveld
Nieuws
© provincie Overijssel

LTO wil alternatief bufferzone Beerzerveld

Provincie Overijssel doet onderzoek naar de hydrologische knelpunten in Natura 2000-gebied Beerzerveld bij Ommen. De resultaten daarvan worden begin mei bekendgemaakt.

De provincie bekijkt welke interne en externe maatregelen ervoor kunnen zorgen dat de hydrologische situatie in het natuurgebied kan worden verbeterd.

Alternatieven

Volgens voorzitter Albert Dankelman van LTO Noord Ommen moet daaruit blijken of er goede alternatieven mogelijk zijn voor de bufferzone, die nu rond het gebied staat gepland.

Om de habitatsoorten in het gebied te handhaven en te herstellen, is het nodig dat het natuurgebied natter wordt. Dat hoopt de provincie te realiseren door een bufferzone van 150 hectare rond het natuurgebied aan te leggen, waar de grondwaterstand eveneens omhoog moet. En dat heeft ook consequenties voor boeren met grond in en rondom de bufferzone.

LTO Noord Ommen pleit al langere tijd voor alternatieve maatregelen voor het gebied. De afdelingsvoorzitter denkt aan een scherm tussen het natuurgebied en landbouwgrond.

Weerstand

De bufferzone stuit op veel weerstand van boeren en burgers in het gebied. Ze worden weliswaar schadeloosgesteld voor vermindering van gewasopbrengst en waardevermindering van de grond. Er zullen ook agrarische bedrijven naar elders worden verplaatst en verlies aan grond wordt indien mogelijk gecompenseerd met grond.

Maar volgens Dankelman staan de meeste bedrijven daar niet op te wachten. ‘Die willen gewoon door blijven boeren.’

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer