%27Later+gezaaide+uien+hadden+het+moeilijk%27
Achtergrond
© Johan Wouters

'Later gezaaide uien hadden het moeilijk'

De familie Oomen uit Raamsdonk heeft dit jaar een redelijke uienopbrengst. De vroegst gezaaide percelen groeiden het gemakkelijkst weg, de later gezaaide hadden het moeilijker door de droogte.

'Dit jaar telen we 21 hectare zaaiuien. Dat zijn vooral gele uien en we doen er sinds twee jaar ook roze uien bij', vertelt akkerbouwer Diny Oomen. 'De eerste uien hebben we op 30 maart kunnen zaaien op onze lichte grond, de laatste op 20 april op de zwaarste grond. De vroege zaai profiteerde van de regen aan het begin, de late hebben we moeten beregenen om ze op gang te krijgen. Die hebben we drie keer beregend.'


Met het zaaien op lichtere en zwaardere grond en met wat weken ertussen spreiden de telers het risico. Van oorsprong telen ze voor de vrije markt. Alleen voor de roze uien, ras Rosanna, telen ze op contract. Daarmee hadden ze de pech dat er in de derde week van juni een hagelbui over ging. 'Geluk bij een ongeluk is dat we voor het eerst meededen aan de brede weersverzekering. De hagel sloeg 30 procent van het blad af. Het heeft opbrengst gekost, maar gelukkig zaten er geen bollen onder.'

Goed saldo

De roze uien zijn volgens Oomen wel mooi geworden. Het aantal is goed, maar ze zijn niet groot gegroeid. Oomen schat dat ze 47 ton per hectare bruto opbrachten. 'We hopen dat er 40 ton netto over is. Op basis van de prijs en de verzekering hopen we een goed saldo te hebben.'

Geluk bij een ongeluk is dat we voor het eerst meededen aan de brede weersverzekering

Diny Oomen, akkerbouwer in Raamsdonk


Het beste perceel gele uien van het ras Hybelle zal qua bruto-opbrengst rond de 60 ton zitten, het late perceel gaat de 50 ton niet halen, schat de akkerbouwer.

KAS

In de uien gebruikt Oomen twee keer kunstmest (KAS). 'Op één perceel strooiden we kali bij.' Tijdens de teelt gebruikten de telers één keer een bestrijding tegen trips en zeven keer tegen bladvlekken en meeldauw. 'Dat is goed gegaan. De ziektedruk bleef laag dit jaar.'

'Gelukkig beter dan in 2018'
Diny Oomen heeft samen met haar man Ard-Jan een akkerbouw- en loonbedrijf in Raamsdonk. Jaarlijks betelen zijzelf 250 hectare grond, naast het loonwerk voor anderen. Het eigen areaal uien is ongeveer 20 hectare groot. 'Dit jaar is gelukkig beter dan 2018. Maar een topjaar zal het niet zijn in opbrengst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 3°
  90 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
Meer weer