'Suikerbieten zijn op mooi moment gezaaid'

Akkerbouwer Toon Nooren uit Lelystad zaaide dit jaar de bietenrassen Florena KWS en BTS 2510 N. Met de laatste probeerde hij een andere van Betaseed dan vorig jaar in de verwachting dat die sterker zou zijn op bladvlekken.

%27Suikerbieten+zijn+op+mooi+moment+gezaaid%27
© Studio Kastermans

'Bij de rassenkeuze let ik in de eerste plaats op de financiële opbrengst en vervolgens of ze sterk zijn op bladvlekken. Verder kies ik een ras dat resistent is tegen bietencysteaaltjes en met aanvullend resistentie tegen rhizomanie', zegt Nooren. 'Vorig jaar had ik wat bladvlekken in een BTS-ras en daarom koos ik dit jaar een andere bij die zaadfirma.'


De akkerbouwer noemt de bladvlekken een lastig verschijnsel voor de telers. 'De schimmels passen zich steeds aan. De middelen doen wel iets, maar ook na goed spuiten blijft er toch wat in zitten.'

Sensor

In het gewas staat een sensor die meet of de omstandigheden gevaarlijk zijn voor stemphylium en cercospora. Nooren spoot viermaal tegen de schimmelziektes. Hij denkt dat het belangrijk blijft om nieuwe middelen toe te laten om in het kat-en-muisspel de schimmel voor te blijven.

Bij de rassenkeuze let ik in de eerste plaats op de financiële opbrengst en vervolgens of ze sterk zijn op bladvlekken

Toon Nooren, akkerbouwer in Lelystad


Met zaaien koos de teler, achteraf bekeken, een goed moment. Alles was op 30 maart en 1 april gezaaid. De grond was mooi na de droge winter en er viel een buitje voor de begingroei. De zaden zijn vanaf 2019 niet meer gecoat met neonicotinoïden, maar de bietenkever was geen probleem op het bedrijf.

Luizen

Wel moest Nooren tweemaal spuiten tegen luizen, die vroeg actief waren. De aantallen luizen bleven evenwel net onder de schadedrempel. Luizen kunnen het bietenvergelingsvirus overdragen. Daarom is de teler er altijd alert op.

De bieten kregen alleen stikstof mee vlak voor zaai en stonden vlot mooi dicht, ruim voor de langste dag. Magnesiumgebrek ziet Nooren dit jaar voor het eerst.

Nagroei ver in herfst mogelijk
Toon Nooren is akkerbouwer in de buurt van Lelystad. Dit jaar teelt hij 12 hectare suikerbieten. De suikerbieten groeiden na de zaai goed weg en staan er prima bij. Ze mogen nog tot half november doorgroeien. De tweede partij bieten levert Nooren pas eind december. Die worden vlak na half november gerooid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer