Onderzoek+naar+stikstofdepositie+in+natuur
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek naar stikstofdepositie in natuur

Het Mesdag Zuivelfonds laat met spoed onderzoek doen naar de stikstofdepositie op natuurgebieden. Het fonds wil voorkomen dat de politiek de landbouw opoffert op basis van de huidige rekenmodellen die, volgens het fonds, grote onzekerheden kennen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder toezicht van de Universiteit van Amsterdam. De stikstofdepositie wordt volgens het fonds nu alleen geschat met modellen die nooit geijkt zijn met metingen. 'Al jaren is er veel kritiek op die modellen omdat uit diverse studies is gebleken dat dier wel eens met 30 tot 100 procent naast kunnen zitten. De stikstof blijft veel dichter bij de bron dan de modellen inschatten. De overheid heeft steeds aangegeven de modellen niet te willen ijken, omdat zij daarvoor geen geschikte en betaalbare meetmethode in huis heeft.'

De Universiteit van Amsterdam heeft nu een meetprogramma klaar op basis van buitenlandse meetmethoden. De onderzoekers kunnen door middel van zogenoemde 'isotopen' de herkomst van de stikstof bepalen. Dat is van belang om te kunnen zien of de stikstof afkomstig is van de landbouw, het vliegverkeer, wegverkeer, industrie of natuur zelf. 'Als je wilt dat maatregelen tegen stikstof effectief zijn, dan moet je weten om hoeveel stikstof het gaat en waar het precies vandaan komt', stelt voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdag Zuivelfonds. 'Nu is dat niet bekend omdat dit niet met metingen is vastgesteld.'

Landbouwstikstof

Het Mesdag Zuivelfonds benadrukt dat de aanbevelingen van de Commissie Remkes ook gebaseerd zijn op de huidige rekenmodellen. Die gaan er vanuit dat bedrijven in een schil van 10 kilometer om een natuurgebied relatief veel stikstof uitstoten op dat natuurgebied. Uit studies waarin is gemeten, blijkt volgens het fonds dat de landbouwstikstof veel dichter bij het bedrijf blijft. Het komt niet verder dan enkele honderden meters, dus vooral op het boerenerf en het omringende land.

Het meetprogramma zal in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds waarschijnlijk in januari van start gaan. Het fonds was het liefst een samenwerking aangegaan met andere organisaties in de landbouw en de overheid. 'Maar daarvoor ontbreekt nu de tijd', zegt Vogelaar. Het Mesdagfonds nodigt andere partijen uit om aan te haken bij het onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer