Agrifirm steunt innovatieve boeren met 9 ton

Agrifirm heeft voor leden 9 ton beschikbaar voor innovatieve projecten. Hendrik Arends, directeur coöperatiezaken riep de aanwezige veehouders woensdag tijdens een bijeenkomst op melkveebedrijf Hartlief-Lammers in Donderen op om met ideeën te komen.

Agrifirm+steunt+innovatieve+boeren+met+9+ton
© Pixabay.com

Agrifirm begeleidt boeren vervolgens met het maken van een business case en de uitvoering. ‘De boer aan het woord en zodat we samen meer bereiken, dat is onze insteek. Denk aan projecten op het gebied van biodiversiteit, kringlooplandbouw, klimaat of emissiereductie.’

Agrifirm houdt de komende maanden tientallen bijeenkomsten voor veehouders en telers, als vervanging van de jaarlijkse districtsbijeenkomsten. In Donderen konden de melkveehouders meedoen aan workshops over kalveropfok, een gemengd rantsoen, graslandbeheer en de Kringloopwijzer. Ook vertelde het bedrijf Hartlief-Lammers over het ondernemerschap in het bedrijf met een loonwerk-, transport-, biogas- en melkveehouderijtak.

ALMERE - Een bulkwagen van Agrifirm met Duits kenteken op de snelweg nabij Almere, Flevoland. Agrifirm is een groot coöperatief toeleveringsbedrijf voor de agrarische sector. Agrifirm is actief in 16 Europese landen, in Zuid-Amerika en in Azië. COPYRIGHT DIRK HOL
ALMERE - Een bulkwagen van Agrifirm met Duits kenteken op de snelweg nabij Almere, Flevoland. Agrifirm is een groot coöperatief toeleveringsbedrijf voor de agrarische sector. Agrifirm is actief in 16 Europese landen, in Zuid-Amerika en in Azië. COPYRIGHT DIRK HOL © DIRK HOL

Regionale binding

Volgens Arends streeft de coöperatie naar meer regionale binding. Arends: ‘We hebben klanten gevraagd wat hoe ze onze rol als coöperatie zien. Wat blijkt? Ze willen niet alleen dat wij ervoor zorgen dat ze geld verdienen. Boeren willen dat de coöperatie hen steunt tijdens toenemende kritiek die ze voor de kiezen krijgen. Meedoen in het maatschappelijke debat, een stem laten horen. De boer-burger-relatie is daar een voorbeeld van. Wij ondersteunen daarom initiatieven zoals boerderij-educatie. Maar wij nemen ook stelling, zoals na de uitspraken van Tjeerd de Groot van D66 over inkrimping van de veehouderij. Dat is nieuw voor ons.’

Vakinhoudelijk

Veehouders geven ook aan van elkaar te willen leren, vakinhoudelijk, vertelt Arends. ‘Dat doen we door deze bijeenkomsten te organiseren, dichtbij en op bekend terrein. We begeleiden ook jongeren die bij elkaar op het bedrijf willen kijken. Het werkt en is altijd leerzaam, want je haalt een team aan experts op je bedrijf die meekijken en adviseren.’

Tijdens de bijeenkomsten is ook aandacht voor coöperatiezaken, zoals de financiële cijfers en ontwikkelingen in de districtsraden en jongerenraad.

In 2018 is een totaal resultaat van 44,8 miljoen gerealiseerd waarvan 28,2 miljoen aan de leden is uitgekeerd . ‘Er is in totaal meer 40 procent meer winst aan de leden uitgekeerd dan de winst uit het Nederlandse ledenbedrijf. Die 40 procent extra komt van buitenlandse activiteiten. Deze dragen dus wezenlijk bij aan de waarde toevoeging op het boerenerf.’ Gemiddeld ontving een lid over 2018 bijna 3000 euro ledenrestitutie .

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer