Vogelakker trekt mens en dier

De boeren van Agrarisch Collectief Waadrâne verbouwen in Noordoost-Friesland voornamelijk aardappels, bieten en graan. Maar sinds 2016 zijn ze ook erg actief met het inzaaien van kleurrijke vogelakkers.

Over het perceel vlakbij de boerderij van maatschap Osinga in Marrum scheren zwaluwen laag over het veld met onder meer zonnebloemen, wilde korenbloem, meisjesogen en cosmos. De bloemenpracht zorgt voor een grote diversiteit aan insecten en vogels. Want er zijn ook tal van zaaddragende planten te vinden waar veel vinkachtigen op af komen. Verder biedt de bloemenzee een goede schutplek voor bijvoorbeeld kwartels.

Gerard Fokkema is bestuurslid van Agrarisch Collectief Waadrâne. Hij ziet bij de leden in de afgelopen jaren het enthousiasme voor de vogelakkers groeien. 'Het past heel goed in de vruchtwisseling die akkerbouwers toepassen. Na twee jaar vogelakker kunnen er bijvoorbeeld hier op dit perceel weer pootaardappels worden geteeld. Daarnaast vinden onze leden het ook erg belangrijk om het imago van de landbouw te verbeteren. En het publiek vindt dit prachtig.'

Liever niet plukken

Om het publiek duidelijk te maken wat de functie is van een vogelakker, organiseert Agrarisch Collectief Waadrâne vier bijeenkomsten voor geïnteresseerden. En die zijn massaal gekomen bij de eerste bijeenkomst in Marrum. Na de nodige tekst en uitleg mogen de bezoekers ook echt het veld in om te genieten van de bloemendiversiteit.

Naast het maken van talloze foto's hebben sommige bloemliefhebbers ook de neiging om meteen aan het plukken te slaan. En dat is volgens Fokkema natuurlijk niet de bedoeling. 'Wij zaaien deze akkers in voor de vogels en insecten. Biodiversiteit en minder gebruik van bestrijdingsmiddelen spelen voor de boer ook een rol. Maar ik begrijp wel dat wandelaars en fietsers soms de verleiding niet kunnen weerstaan. Maar het is dus absoluut geen pluktuin.'

Wachtlijst met boeren

De vogelakkers zijn een succes, want er zijn veel meer aanmeldingen dan dat er geld is voor het project. En dus is Fokkema en het collectief op zoek naar nieuwe geldschieters. 'We proberen nu bij de overheid en diverse instanties de financiële middelen te krijgen om de wachtlijst van dertig boeren weg te werken. En als dat lukt, krijgt dit gebied in de komende jaren nog veel meer kleur.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer