HempFlax en GroeNoord maken combine

Bij HempFlax in Oude Pekela is een nieuwe Double Cut Combine voor de oogst van vezelhennep in gebruik genomen. Deze is samen met GroeNoord tot stand gekomen.

HempFlax+en+GroeNoord+maken+combine
© Koos van der Spek

De John Deere-combine is ontwikkeld om de stengels, het zaad en het blad in één werkgang te oogsten. Het zaad komt in de graantank, het blad gaat met een transsportband in de aanhanger en de stengels komen op de grond terecht. De combinatie heeft een capaciteit van 2,5 hectare per uur en moet dit seizoen zo'n 400 hectare vezelhennep oogsten.

'HempFlax en John Deere-dealer GroeNoord zijn al een tijdje bezig met deze machine. De nieuwe combinatie is net klaar voor het oogstseizoen. We hebben hem even getest. De combinatie is zo nieuw dat er nog geen stickers op zitten', zegt Albert Gjaltema van HempFlax.

Makkelijk te repareren

De basis van de machine is een conventionele maaidorser, die in een dag is om te bouwen voor de oogst van andere graangewassen. De machine bestaat voor 96 procent uit originele John Deere-componenten. De combine is daardoor makkelijk door de dealers te repareren.

HempFlax heeft dit jaar in Nederland en Duitsland een areaal van 1.200 hectare vezelhennep. In Roemenië staat 600 hectare. 'Het areaal waar we het blad van de vezelhennep apart gaan oogsten ligt in Duitsland. In Nederland is dat niet toegestaan', legt Gjaltema uit. Door het droge weer ziet de vezelhennep er dit jaar wisselend uit. 'De opbrengst is minder dan gemiddeld, maar zeker niet dramatisch.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer