Onderzoekers werken aan stressbestendige gerst

Duitse onderzoekers van de Martin Luther Universität in Halle-Winterberg hebben gerstrassen ontwikkeld die beter bestand zijn tegen stress. De rassen presteren ook goed bij hitte, droogte en zoute omstandigheden.

Onderzoekers+werken+aan+stressbestendige+gerst
© Han Reindsen

De onderzoekers kruisten een bestaand gerstras met 25 wilde soorten gerst. De 48 lijnen die hieruit ontstonden, werden uitgezaaid op proefvelden in Schotland, Duitsland, Jordanië, Verenigde Arabische Emiraten en Australië. Dit om het samenspel tussen bloeitijd, stresstolerantie en opbrengst te onderzoeken.

Het beste ras gaf een 20 procent hoger opbrengst dan gangbare rassen. Ook onder normale omstandigheden waren de opbrengsten van de nieuwe lijnen hoger dan lokale rassen. De Duitse onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Stresstolerantie

Tijdens de teelt hebben de onderzoekers de ontwikkeling van de planten vergeleken met controlepercelen. Daaruit blijkt dat de timing van de plantontwikkeling van grote invloed is op de verdraagzaamheid voor stressvolle situaties. De onderzoekers kijken naar het genetisch materiaal om meer te weten te komen over de ontwikkeling en de stresstolerantie van de gerstplanten.

De stress blijkt vooral een samenspel tussen bloeitijdgenen en omgevingsfactoren (daglengte en temperatuur). De bloeitijd is zeer erfelijk. Tot nu toe zijn er verschillende genen ontdekt die invloed hebben op de bloeitijd.

Die kennis biedt kansen om gerst aan te passen aan gebieden die te kampen hebben met klimaatverandering. De onderzoeksresultaten kunnen ook voor andere graangewassen van belang zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer