Project van Pachter naar Partner verlengd

Project van Pachter naar Partner blijkt succesvol en wordt vier jaar verlengd. Dat vormt een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Wij.land en acht pachtboeren in de Vechtplassen.

Project+van+Pachter+naar+Partner+verlengd
© Koen van Wijk

De resultaten in het project van Pachter naar Partner laten zien dat het lukt biodiversiteit te bevorderen, minder stikstof uit te stoten, kringlopen te sluiten en boeren te betrekken bij natuurbeheer. De partners werken sinds drie jaar samen om via experimenten te komen tot natuur-inclusieve verdienmodellen. De eerste pilots concentreren zich op twee gemeenschappelijke thema's: bodem en maaisel.

De partners experimenteren samen om de landbouwbodem gezond te houden door gebruik te maken van de bodembiologie in plaats van kunstmest. Zo zijn in 2017 vier pachtboeren begonnen om op circa 60 hectare landbouwgrond de bodembiologie en bodemgezondheid te stimuleren. Inmiddels werken 37 boeren mee en is er zo'n 350 hectare agrarische grond onder behandeling en 60 hectare natuurland.

Bokashi

Met maaisel uit natuurgebieden van Natuurmonumenten maken de boeren 'bokashi'. Via een procedé van fermentatie wordt organisch restmateriaal teruggegeven aan de bodem. Afgelopen tijd is op deze manier meer dan 1000 ton natuurmaaisel lokaal verwerkt.

Vijf van de acht reguliere boeren zijn zo geïnspireerd geraakt dat ze de omslag willen maken of hebben gemaakt naar een biologische en meer natuur-inclusieve bedrijfsvoering. Twee boeren zijn inmiddels gecertificeerd natuurboer geworden en omgeschakeld naar biologisch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer